Kauneimmat astiat: Marimekko Siirtolapuutarha ja Arabia Piilopaikka

Julkaisin Instassa tovi sitten kuvan mun uusista Marimekon Siirtolapuutarha-astioista, ja kiinnostuneen palautteen perusteella päätin tuoda astiahulluuteni julki blogissakin. Marimekon astiat sekä Iittalan ja Arabian tuotteet ovat esineitä, jotka ilahduttavat mua jokapäiväisessä arjessa todella paljon ja joihin olen valmis vähän satsaamaankin.

Astiat oli mulle pitkään sellainen aika merkityksetön juttu, enkä oikein voinut ymmärtää miksi kukaan käyttäisi astioiden hankkimiseen aikaa ja rahaa. Jossain vaiheessa mun asenne kuitenkin muuttui ja keräsin itselleni brändeiltään sekalaisen, mutta kokonaan mustavalkoisen astiaston. Kerroinkin siitä jo pari vuotta sitten teille tässä postauksessa. Sittemmin astioiden määrä on moninkertaistunut kuin varkain. Kaikki alkoi Arabian mustavalkoisesta Piilopaikka-sarjasta, jonka olemassaoloon heräsin näppärästi vasta siinä vaiheessa kun sarjan tuotanto lopetettiin. Retrohenkinen, mustavalkoinen kuvitus ihastutti niin paljon, että metsästin astioita itselleni Torista ja Facebookin kirppiksiltä varsin hyvällä menestyksellä.

Näitä astioita käytän ihan joka päivä, lautasia erityisesti. Kaikkia en kuviin kasannut, mutta olen onnistunut löytämään kaikkia kuvien lautasia 6-8 kappaletta. Multa puuttuu kuitenkin edelleen lettikuvioidut pienemmät kulhot, joita en ole onnistunut metsästämään mistään (vielä). Vaikka astioissa on paljon kuviota, en ole kyllästynyt niihin edelleenkään vaan oikeastaan pidän näistä koko ajan enemmän. Mulla on kuitenkin käytössä myös kosolti valkoista Teemaa, sillä siihen voi yhdistää mitä tahansa, myös noita Marimekon värikkäämpiä astioita. Astioita on määrällisesti yli varsinaisen tarpeen, mutta en ole halunnut valkoisista Teemoista silti luopuakaan. Se on ehkä arkinen astiasto, mutta älyttömän toimiva. Yksivärisillä, eleettömästi muotoilluilla astioilla pystyy helposti rauhoittamaan kattausta jos homma meinaa yltyä kovinkin levottomaksi ja kuviolliseksi. Ja voihan olla, että joskus kyllästyn kuviollisiin astioihin kokonaan.

Marimekon astioihin hurahdin aika vastikään, mutta nyt olenkin jo korviani myöten ihastunut. Marimekon Siirtolapuutarha on tällä hetkellä mun ylivoimainen suosikki. Oiva-sarjan muotoilu yhdistettynä Siirtolapuutarhakuosiin on aiiiivan ihana! Mulla on kaksi kaupunkikuosista Oivamukia, kaksi Siirtolapuutarhamukia (ja –kulhoa) ja kaksi pinkki-mustaa Räsymattomukia, joille on kaverina myös kaksi kulhoa samassa väriyhdistelmässä. Pinkki-mustaa Räsymattoa myytiin vain hetken aikaa rajoitettuna eränä, ja onnistuin kalastamaan itselleni niitä Herttoniemen Marimekon Outletista. Ne on mun aarteita. Isoa Räsymattopurkkia käytän maljakkona ja uusin tulokas on joululahjaksi saamani 1,5 litran Räsymattokulho. Sormet syyhyäisi hankkia vielä mustavalkoinen Räsymattomuki ja sille kaveriksi mustavalkoinen Tasaraita :)

Arkiastiastoni muodostaa siis valkoinen Teema, mustavalkoinen Piilopaikka ja Marimekko. Akilleen kantapääni on pitkään ollut juomalasit, sillä en millään meinannut löytää juomalaseja jotka olisivat paitsi kauniita, myös kohtuuhintaisia ja kestäviä. Iittalan Kartioita ostin Outletista ison kasan, mutta niiden laatu on ollut tosi huono (olivat jotain III-laatuisia) ja lasien reunaan tulee jatkuvasti lohkeamia. Kun Kartiot alkoivat hajota käsiin, oli pakko keksiä jotakin muuta.

Kuvissakin näkyviä Hobstarin laseja mulla oli jo entuudestaan neljä. Ne ovat kauniit, mutta kuviollisiin lautasiin yhdistettynä ehkä vähän turhan levottomat ja toisekseen myös tosi painavat. Viinilasit ovat Iittalan Essence-sarjaa, ja kun siihen sarjaan tehtiin myös juomalaseja, olin jo varma että mun lasiongelmat on ohi. Essencen juomalasit tuntuivat kuitenkin livenä sitten niin hurjan ohuilta, etten uskaltanut sijoittaa niihin. Laseja kuitenkin tarvitaan paljon, joten rahanmeno olisi ollut huomattavaa ja ohuet lasit olisivat mun toheloissa käsissä hajonneet varmaan viikossa. Sitäpaitsi iso Essence oli liian iso ja pienempi liian pieni, joten no dice. Ratkaisu löytyi sitten Ikeasta!

Ikean Ivrig-juomalasi on muotoilultaan samanhenkinen kuin Essencet, mutta minusta oikeastaan vielä kauniimpi. Lasit tuntuvat kestäviltä, niitä voi käyttää myös viinilasina, ja vaikka lasin isompi koko ei näytä ollenkaan massiiviselta, se nielaisee sisäänsä liki puoli litraa nestettä. Kaiken huipuksi ne maksavat peräti 1,99 euroa kappaleelta :D Huippulöytö!

 

Myönnän, että mulla on enemmän astioita kuin kahden hengen talous tarvitsee – kameran eteenhän eivät päässeet Teemat eivätkä ne aiemmin esitellyt mustavalkoiset sekalaiset astiat. Astioiden hankkiminen ei silti minusta tunnu huonolta rahankäytöltä, varsinkin kun näemmä pidän lähinnä sellaisista astioista, joiden arvo ei laske käytettynäkään (viittaan nyt noihin LE-astioihin ja jo lopetettuihin tuotesarjoihin). Miksi ihmeessä en satsaisi esineisiin, joita käytän, katselen ja tarvitsen ihan joka ikinen päivä? Tunnen aitoa iloa, kun voin viikonloppuaamuisin valita mistä ihanasta mukista hörpin aamukahvini, tai voin tarjoilla vieraille isommatkin ateriat kauniista astioista. Olen valinnut kaikki mun astiat sitä silmälläpitäen, että niitä voi yhdistellä toisiinsa aika vapaasti ja silloin niitä kaikkia myös tulee käytettyä. Suurimman osan astioistani oon ostanut alesta, Outleteista tai kirppiksiltä/Torista, tai pyytänyt esimerkiksi joululahjaksi. Koitan olla aina hereillä hyvien alennusten kohdalla ja selailen Toria säännöllisesti jos multa jokin astia puuttuu. Marimekon astioita harvoin löytää hyvistä alennuksista, mutta Makujakauppa -verkkokaupasta olen tehnyt kyllä löytöjä siinäkin suhteessa. Samoin Iittalan tuotteita olen ostanut Makujakaupasta hyvillä aleprosenteilla. Toki nuo rajoitettujen erien astiat ovat sellaisia, että niiden kohdalla ei alennuksia voi alkaa odotella jos mielii omansa saada ja niistä olenkin pulittanut ihan mukisematta täyden hinnan.

Mutta hei, tässä ei suinkaan ollut vielä kaikki. Seuraavassa jutussa esittelen mun lemppariastiat värikkäämpää kattausta varten :)

Mikä teidän suhde astioihin on? Yhdentekevää vai tärkeää? Onko jotain astiasarjaa, josta haaveilet tai jota jo keräät?

(Kaikki kuvien esineet on ostettu itse tai saatu läheisiltä lahjaksi. Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden klikkailusta en hyödy, mutta joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen komission. Mahdolliset komissiot käytetään blogin palvelinkulujen kattamiseen.)

Kurkkasitko jo nämä?

13 kommenttia

 1. En yleensä pidä kuvioiduista lautasista, koska ruoka ”hukkuu” niihin. Mutta nuo Piilopaikat ovat upeita! Kupeissa kuviota saa sitten olla ja oma lemppari on kans Oiva about kaikissa eri kuoseissa. Sen muotoilu on täydellisen käteen sopiva. Juomalasit todellakin on vaikea! En ole vieläkään löytäny kivoja, käytännöllisiä ja tarpeeksi isoja, joten ikivanhoilla mäkkärin aterian kaupanpäällis-kokis-laseilla mennään. :D

  1. Oon ihan samaa mieltä, siksi en halunnut ruokalautasia Marimekon valikoimasta koska ne on kauttaaltaan niin kuviollisia! Piilopaikoissa on juuri sopivasti hieman kuviota, mutta ei niin paljoa ettei ruoka pääse esiin :)

   Hahah mä juuri luovutin pois viimeisetkin kokislasit :DDD mulla oli oikeasti niin sekalainen juomalasivalikoima että huhhuh. Vahva suositus Ikean lasivalikoimalle, sieltä löytyy joka lähtöön ja kaikki on halpoja!

 2. Sulla on kyllä ihania astioita <3 Mä voin hitusen samaistua astiahulluuteen, onneksi budjetti ja rajallinen kaappitila hieman hillitsevät ostelua koska haluaisin vaikka mitä. Olen ehkä enemmän yksiväristen ystävä ja viimeisimpänä ihastellut Arabian Raamia mutta toisaalta haluaisin myös Huvila-sarjan uusia kulhoja ja lautasia….

  1. Kiitti :)

   Oi ne huvilat on ihania <3 ja kulhot näyttää kuvien perusteella tosi saman mallisilta kuin nuo Marimekon!

 3. Tässä postauksessa esittelemäsi astiat miellyttää myös mun minimalista ja järjestelmällistä silmää :D Ihania ja hyvin ideoitu yhdistelyjä näihin! Mulla ois haaveena joskus uusia omia astioita (lautaset ym.), mutta ei oo ollut tärkeysjärjestyksessä päällimmäisenä. Lisäksi osan astioiden vähentäminen olisi yksi tavoite jo senkin takia, että keittiötila on kovin puutteelinen säilytysmahdollisuuksien kannalta. Siksi olisi kiva, et kaikki tarpeelliset astiat olisi myös kauniita!

  1. Kiitos! Mullakin meni sellainen kymmenisen vuotta että sain lopulta uusittua ja yhdenmukaistettua astiani, että hiljaa hyvä tulee :D se on totta että astiat ei kyllä oo tärkeysjärjestyksessä kovin korkealla useinkaan, etenkin kun astiat nyt vaan tuppaa kestämään vuosikausia vaikka ne olis millaisia kahden pennin savimaljoja. Eipä siinä sitten oikein pysty perustelemaan itselleen sitä rahanmenoa, kun mikään vanha astia ei edes hajoa :D Eron jälkeen mun oli pakko hankkia joitain uusia astioita ja silloin päätin, että nyt kyllä ostan vain ja ainoastaan kauniita astioita vaikka joutuisin metsästämään niitä Torista vuosia. Hyvä päätös oli, vaikka ite sanonkin! :D

 4. Ihastuin Piilopaikkaan heti ja ostin pari matalampaa kuppia ja lautasta. Marimekkoon tykästyin punavalkoisen siirtolapuutarhan myötä. Samoja Ikean laseja on mullakin!

  1. Ne matalat kupit on tosi söpöjä! Mua hiertää kun mulla on Piilopaikan mukeja KOLME (kaksi metsäkuvioitua, yksi toteemikuvioitu) vaikka tietenki pitäis olla parillinen määrä, mutta tuota toteemikuvioitua mukia ei ikinä näy missään myynnissä! ….ja siis mä voisin kohta rakentaa jonkun linnoituksen pelkistä mukeista, että en ehkä voi perustella yhden lisämukin hankintaa vain sillä perusteella että pitäis olla parillinen määrä…. :D

   Siis hitsi kun oisin tiennyt noista ikean laseista jo aiemmin, oisin säästynyt paljolta päänvaivalta :D

 5. Kyllä minullekin astiat tuovat iloa arkeen! Lisäksi lahjaksi saadut astiat muistuttavat ihmisistä, ketkä ne ovat antaneet. Ja olen tehnyt saman havainnon Kartio-laseista, en niitä suosittele. Kuvioinnin lisäksi, tai ehkä sitä enemmänkin, koitan löytää hyvän muotoisia astioita, Teeman ruokalautasissa on liian jyrkkä reuna, joissakin taas pohjan tasainen alue on suhteessa liian pieni. Pelkään, että hurahdan vielä joku päivä pahemmin vintage-lasiin.

  1. Sama täällä, astioihin liittyy muistoja!

   Tuo on kyllä totta mitä sanoit muotoilusta, se on tosi tärkeää. Piilopaikka on Arctica-astioiden malliin tehty ja musta niissä on tosi käyttökelpoista muotoilua. Teeman kulmikkuus miellyttää mun silmää enemmän kuin Arctica sinänsä, mutta käytännössä pyöreämmät muodot on tosiaan kätevämmät!

   Vintagelasin parissa saa kyllä varmasti aikaa ja etenkin rahaa kulumaan :D

 6. Astiat on tärkeitä! Ihania astioita sulla :) Näistä sun ihanuuksista toi räsymattosarja on eniten omaan mieleen ja noi Ikean lasit näyttä tosi näteiltä! Todellakin nätimmät kuin Essense lasit (jotka ei niin omaa silmää mielytä, ehkä niiden kulmikkuuden vuoksi). Mulla oli myös valkoista teemaa aikoinaan, ja sitten ihastuin Pentikin Vanilija-sarjaan, jota keräsin useamman vuoden. Lopulta luovuin teema-sarjasta koska se ei mielestäni sopinutkaan niin hyvin Vanilijan kanssa ja olen haaveillut monta vuotta Arabian 24h valkoisita lautasista Vanilijan seuraksi, mutta järjen ääni on vielä tähän asti voittanut. Ettei 2h taloudessa tarvita kahta astiastoa :D

Vastaa