Viime vuoden kosmetiikkaostokset

Ylitin itseni ja oman epäjärjestelmällisyyteni, ja kykenin keräämään jokseenkin säntillistä dataa koko vuoden 2016 kosmetiikkaostoksista. Oon oikeasti ihan ihmeissäni tästä, että jaksoin taulukoida ostoksia kokonaisen vuoden :D Yleensä mun yritykset järjestelmällisyyteen loppuu yhtä nopeasti kuin alkaakin, joten tämä on melkoinen työvoitto. Tietysti tulokset täytyy jakaa nyt teidänkin kanssa! Kuvituksena loppuvuoden lemppariostoksia :)

Tammikuussa ostostelin kynsilakkoja, Lushin saippuoita, Beautyblendereitä ja kaikkea muuta mitä alesta tarjoushaukkana bongasin. Yhteissumma tammikuulta on 109,60 euroa. 

Helmikuussa rahaa kului taas kynsilakkoihin, mutta myös Urban Decayn Gwen Stefani -poskipunapalettiin, Cleanin Fresh Laundry -tuoksuun ja vakkarihiustuotteisiin (Four Reasonsin hiuslakka ja -puuteri). Summa pomppasi 134,45 euroon.

Maaliskuulle osui viimeiseksi jäänyt Nizzan reissu, mutta tuhlasin siellä rahaa enemmän vaatteisiin kuin meikkeihin. Mukaan tarttui vain pientä kivaa, kuten Kikon meikkejä ja Sephoran naamioita. Summa 95,60 euroa.

Huhtikuussa vähän repesi, en tiedä miksi. Ostin Lokkitanen limevartalovoiteita näemmä kaksin kappalein, Picture Polisheja ja lisäksi kasan Nyxiä ja elevenillekin on lähtenyt joku tolkuton tilaus, joka toi mukanaan mm. theBalmin Meet Matte Nudes -luomiväripaletin. Summa pöyristyttävät 204,60 euroa. 

Toukokuussa Nyx-villitys jatkui, ostin niitä pariinkin eri otteeseen, ja tilastoista löytyy taas myös Picture Polisheja. Olen näemmä tapojeni orja…tuntui etten ostanut juuri mitään, mutta summa on silti 103 euroa.

Kesäkuussa tuli kosmetiikkaähky ja muita kriisejä, eikä mikään uusi jaksanut kiinnostaa. Hyvä niin, koska keväällä tuli tuhlailtua. Ostin vain ja ainoastaan Nivean mustapäälappuja, jotka eivät edes toimineet mulla kovin hyvin. Summa kesäkuulta on peräti 5,95 euroa :D

Heinäkuussa alkoi kuri rakoilla pahemman kerran. Kesäloma, lomarahat, tietäähän sen. Ostin Picture Polisheja (…), Four Reasonseja lisää, saippuoita lisää (oikeesti. KUKAAN ei käytä tällaista määrää saippua mitä kotiini kannan), Cleanin Summer Sun -tuoksun alesta ja niin edelleen. Summa 155 euroa.

Elokuussa elämä oli sillä mallilla, että viimeinen mitä ajattelin oli kosmetiikka. Ihan tavan vuoksi ostin pari kynsilakkaa, joista kumpaakaan en edes ole käyttänyt. En edes kunnolla muista koko ostotapahtumaa. Tai koko elokuuta. Summa 16,45 euroa.

Syyskuusta muistan vielä vähemmän kuin elokuusta, mutta sen muistan että rahaa ei ollut vähääkään. Kaikki meni muuttohommiin ja muuhun pakolliseen. Summa nolla euroa.

Lokakuu. Loputtoman lokakuun valopilkku oli kauneusmessut. Rahaa ei edelleenkään ollut, mutta myin kirppiksellä kaikkea turhaa ja lupasin itselleni että tuotot saan tuhlata kauneusmessuille, vaikka taloudellisesti olin tosi tiukoilla. Kauneusmessuille käytin tasan sen verran mikä budjettikin oli, eli 110 euroa. Ennen tai jälkeen messuja en ostanut mitään.

Marraskuu…hitto miten pimeä ja rankka kuukausi. Lohtushoppailu olisi paikallaan minkä tahansa vuoden marraskuussa, mutta kun rahaa ei ole niin sitä ei käytetä. Summa nolla euroa. Oon aika ylpeä tästä :D Ei sitten puhutakaan siitä paljonko rahaa on mennyt kodin hankintoihin……..

Joulukuussa otin kitukuukausia korkojen kera takaisin ja tein ihan huikeita alelöytöjä. Alesta ostin mm. Snow Fairya (edelliset myin pois kun en tykännytkään tuoksusta, mutta nyt muka taas uudestaan tykkäsin ja EN MÄ TIEDÄ en osaa selittää tätä), Clarinsin maailman parasta meikkivoidetta eli Comfort Serumia (kuulin että se lopetetaan ja paniikissa hamstrasin alesta kaksi purkkia), sekä Lieracin kasvovoiteita. Hyppäsin myös Colourpop-kelkkaan ja tein 35 euron tilauksen kimpassa blogikollekoiden kanssa. Yhteissumma 205,10 euroa.

Yhteissumma koko vuodelta on 1139,75 euroa. Tsiisus! o.O Tuntuupa karulta tuo määrä noin yhteenlaskettuna. 12 kuukaudelle jaettuna se tekee pyöreästi 95 euroa kuussa. Onneksi tuolla joukossa oli kaksi nollakuukautta ja kaksi alle 20 euron kuukautta, muuten summa olisi kyllä ollut turhan korkea. Toisaalta, kirjanpito osoittaa, että käytän rahaa tähän harrastukseen silloin kun sitä on käytettäväksi asti, mutta osaan priorisoida pakon edessä. Totuin aiemmassa elämässäni suhteellisen huolettomaan rahankäyttöön kosmetiikan suhteen, tarkoittaen siis sitä, että pystyin käyttämään noin 150-200 euroa kuussa kosmetiikkahömpötyksiin ilman että se rampautti muuta taloustilannetta. Tilanne muuttui radikaalisti kesällä ja piti totutella erilaiseen elämiseen ja elintasoon, kun kaikista pakollisista kuluista piti huolehtia yksin. Olen ollut tosi tiukoilla, mutta hiljalleen helpottaa. Muuttaminen nielee rahaa ihan älyttömästi, puhumattakaan niistä pakollisista hankinnoista kotiin. Muutenkin into kosmetiikkaostoksiin väistyi sisustusasioiden tieltä, mutta näemmä tuossa joulukuussa tilanne alkoi korjaantua :D

En ala tässä analysoimaan onko tämä nyt kohtuullinen summa käyttää kosmetiikkaan vai ei. Kohtuullisuus on niin suhteellista. Olen hoitanut raha-asiani vastuullisesti, olkoon kosmetiikka nyt sitten se vastuuton osuus sitten. Ja viini. Sitä en ala kyllä taulukoimaan.

Miltäs summat teistä näyttää? Odotitteko erilaisia lukemia? Onko jotkut ostoksista sellaisia joista haluaisitte lukea enemmän?

….AI NIIN onnellista ystävänpäivää kaikille! <3

Translation: I spent 1139,75 euros in beauty products last year. ’nuff said. :D

Kurkkasitko jo nämä?

22 kommenttia

  1. Mielestäni ihan kohtuullinen summa. Olisi veikannut paljon suurempaa purkkimeren organisointikuvista päätellen. Luulen että itselläni meni reilusti tuplaten, mutta johtuu myös siitä että muutin takaisin Suomeen ja osa meikkivarastosta jäi edelliseen maahan ja muuttotouhuissa hajotin luomivärejä niiden tippuessa kivilattialle. Auringossa ja lämmössä asuessa kosmetiikan käyttö oli myös hyvin erilaista.
    Tässä juuri tutkailin Lusheja ja ne sisältävät todella rankkoja kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä. Myös metyyliparabeenia, joka imitoi hormoneja. Eräänlainen ihmiskoe. Ihailtavaa on niiden eläinkoepolitiikka ja astioiden kierrätys mutta muuten incit ovat hurjia. No Clarins taas vie tuotteitaan Kiinaan ja silloin ne testataan eläimillä, jolloin Clarins hyväksyy eläinkokeet. Niin muuten myös L’ Occitane.

    1. Mitä nämä Lushin rankat kemikaalit ja ympäristömyrkyt on? EUssa on aika tiukka valvonta kosmetiikkatuotteiden suhteen, joten on todella vaikea uskoa, että mitään _oikeasti_ vaarallista löytyy täkäläisistä kaupoista.

    2. Kyllä mäkin tämän vielä melko kohtuulliseksi laskisin :) purkkeja vaan on ajan saatossa kertynyt paljon, vaikken joka kuukausi sadoilla euroilla ostelekaan :)

  2. Minusta ihan kohtuusumma:) Vaikkei ostaisi mitään kovin ihmeellisiä himotus- tai hypetystuotteita, niin menee sitä rahaa ihan peruskosmetiikkaankin (ml. hygieniatuotteet), mitä joka ihminen käyttää ja tarvitsee:) Laitan mielelläni rahani kosmetiikkahömpötykseen ennemmin kuin esim. vetämällä saman summan kurkusta alas noin niin kuin kuvaannollisesti;) Hömpötyksellä on myös työllistävä vaikutus. Kansantalous voi hyvin;)

  3. Mun mielestä tää on myös tosi maltillinen summa, ainakin omaani verrattuna, mutta tänä vuonna ”ajattelin” eli pakon edessä aion kiristää kukkaronnyörejä tiukemmalle.

  4. Ihanaa ystävänpäivää :3

    Oon samaa mieltä kuin Sissi, että aika maltillinen meininki ollut sulla, nollakuukaudet etenkin hämmentivät o.O Nimimerkillä mun vuosisaldo oli tuplasti tuo sun kuluttama määrä.. :D

    1. Ehkä tää oli aika poikkeuksellinen vuosi noin muutenkin, aika näyttää mikä tän vuoden saldo tulee olemaan ;D

      Ihanaa ystävänpäivää myös sulle :)

  5. Hyvää ystävänpäivää! Mitenhän tohon sun kesä- ja syyskuun suorituksiin pääsisi, ei haittaa vaikka olisi useampi kuu. :D Ilmeisesti tarvi jonkun kriisin, tosin itsellä on tapana shoppailla silloin vielä enemmän, no suruun. :D

    1. No voin ihan rehellisesti sanoa että varmana olisin shoppaillut jos rahaa olisi ollut, että en ihan kovin korkealle norsunluutorniin tässä kyllä pääse :D

  6. Erittäin maltilliset summat. Itselläni on tällä hetkellä sellainen elämäntilanne, että pystyn huoletta juurikin tuon 100-200€ laittamaan palamaan tuohon niin suureen turhakkeeseen – kosmetiikkaan (itsehän en ole sitä mieltä että kyseessä olisi turhake, mutta enemmistö ihmisistä tuntuu niin ajattelevan..) – joten annan huoletta palaa jos siltä tuntuu, koska tiedän ettei tämä tilanne tule olemaan pysyvä olomuoto.

    Ihanaa Ystävänpäivää <3

  7. Kopioin pari kommenttiani luonnonkosmetiikkaryhmästä, kun en jaksa alkaa kirjoittamaan samoja juttuja uudestaan:
    Suihkugeelin inci: glyseroli (glycerine), hunajavesi (mel, aqua), sodium laureth sulfate, propylene glycol, karrageeni eli levähyydyte (Chondrus crispus), hajuste (parfum), tuore luomusitruunamehu (Citrus limonum), tuore greippimehu (Citrus paradisi), tuore luomulimemehu (Citrus aurantifolia), greippiöljy (Citrus paradisi), rosmariiniöljy (Rosmarinus officinalis), tuoksupelargoniöljy (Pelargonium graveolens), *citral, *geraniol, *citronellol, *limonene, *linalool, CI 42090, methylparaben, propylparaben.
    Sodium laureth sulfate (muun lisäksi todella haitallinen ympäristölle ja reagoidessaan muiden kemikaalien kanssa voi olla karsinogeeninen), propylene glycol (altistaa allergioille, petrokemian tuote, tunkeutuu ihon läpi jopa verenkiertoon ja pienetkin määrät voivat aiheuttaa dermatiittia), synteettinen väri methylparaben, propylparaben. Methylparaben imitoi estrogeenia ja muiden vaikutusten ohella voi vähentää sperman tuotantoa ja sen laatua. Rintasyövän tutkimuksista ei ole vielä täyttä yksimielisyyttä aiheuttaako metyyliparabeeni sitä varmasti vai ei, mutta hormonin imitoijana on vakavasti otettava aine. Vaikuttaa myös aineenvaihduntaan ja kehon ei toimintoihin. Kuka oikeasti haluaa tämmöisiä myrkkyjä itseensä ja ympäristöä satuttamaan? En nää tuotteissa juuri mitään eroa markettituotteiden kanssa. Isoissa erissä Lushinkin tuotteet valmistetaan. Ei missään pikkukattiloissa, joka mielikuva yritetään antaa. Samoin moni marketin tuote valmistetaan sammioissa, kuten Lushkin. Lush vaan osaa markkinoida paremmin. Kun katsoo markettikosmetiikkaa, onhan niissäkin luonnollisia aineita synteettisten lisäksi. Siksi Lush on täysin mielikuvamarkkinointia. Eläinkokeettomuuden vuoksi ainoastaan perempi vaihtoehto muille synteettisille tuotteille, vaikka paljon löytyy eläinkokeettomiakin vaihtoehtoja.

    Lushin saippuat ovat niin kaukana luonnonkosmetiikasta kuin voi olla. Tuoksut on synteettisiä, samoin värit. Luonnollisen saippuan tekijänä minua ihan inhottaa se luonnoton värimaailma ja ne synteettiset hajut. Ja niissä on vaikka mitä aineita, mm. EDTA, josta lainaus Wikipediasta ”Hengitettynä EDTA aiheuttaa hengenahdistusta ja nieltynä huonoa oloa. Kuumentuessaan aine hajoaa, jolloin syntyy muun muassa typen oksideja.[2] Kaloille ja muille vesieliöille EDTA on lievästi myrkyllistä.” Lisäksi EDTA valmistetaan formaldehydistä ja se rikkoo ihon suojakalvon, jolloin muut haitalliset kemikaalit pääsevät ihoon. Saippua kuumenee aina saippuoituessaan, mikäli sitä ei pistä johonkin kylmään. Niissä on myös sodium lauryl sulphatea, jota perinteisessä saippuanteossa ei tarvita. Lopputuotteessa on ainoastaan saippuoituneita öljyjä. Synteettisistä tuoksuista kirjoitettiin vältettävissä aineissa ” FRAGRANCE (Fragrance Oils): Unlike real essential oils, these are synthetic fragrances primarily made from petrochemicals and they attempt to duplicate the smell of a specific plant. By dismantling the unique chemical compound of an essential oil, chemists re-assemble a “fake” fragrance. A 1986 report by the National Academy of Sciences reports that 95 percent of the chemicals used in synthetic fragrances are derived from petroleum and include benzene derivatives, aldehydes, parabens, toluene and many other known toxins and synthesizers capable of causing cancer, birth defects, central nervous system disorders and allergic reactions. Due to lax cosmetics laws, companies can hide all sorts of ingredients they don’t want you to see under the label of “fragrance”. They get away with it by listing it as a “proprietary blend” which is covered under patent laws. If you see a listing for unspecified “fragran” Saippuoista löytyy myös tetrasodium EDTA ” TETRASODIUM EDTA: EDTA is in such widespread use that it has emerged as a persistent organic pollutant. It breaks down into ethylenediaminetetraacetic acid, which then produces diketopiperizide, a cumulative, persistent, organic environmental pollutant. EDTA has been found to be both cytotoxic and weakly genotoxic in laboratory animals. Oral exposures have been noted to cause reproductive and developmental effects.” Ainoa ihaltava asia Lushissa on eläinkoepolitiikka ja astioiden kierrätys.

    EU:ssa valvotaan kyllä, mutta huvittavaa on, että KASVIEN valvonta on tiukempaa kuin kemikaalien. Moni aine menee ihmiskokeella, kuten metyyliniazole, jota löytyy monista kosmetiikan tuotteista ja mm. Fairystä. Se on todella allergisoiva ja aiheuttanut suorastaan allergiaepidemian. Allergia on elinikäinen.Samaa ainetta löytää mm. maaleista. Eli tässäkin mentiin ihmiskokeen kautta ja nyt kun on huomattu miten vaarallinen se on, se tullaan kieltämään hyvin lyhyessä ajassa.

    Ja nuo ympäristömyrkkyjen käyttö kosmetiikassa ei myöskään ole kovin ettistä.

    1. Ei kai kukaan kuvittelekaan, että Lushin tuotteet olisi luonnonkosmetiikkaa? En kiistä, etteikö ympäristövaikutukset kemikaalikuormassa ylipäätään olisi ajattelemisen ja toiminnankin arvoinen asia, mutta kun kaikki eivät halua tai voi valmistaa esim. saippuaa itse. Olen kyllä sitäkin tehnyt, mutta ei se mua niin paljon kiinnosta , että sitä ihan alvariinsa tekisin:)
      SLS:a pyrin välttelemään esim. hammastahnoissa, koska se mitä ilmeisimmin aiheuttaa mulla suupielten halkeilua.
      Osa Lushin tuotteista valmistetaankin sammioissa, mutta esim. tuoreputsarit käsin myymälässä eikä niihin ainakaan tungeta mitään ylimääräistä:)

      1. Valitettavasti usea kuvittelee sen olevan luonnonkosmetiikkaa. Ei kaikkien tarvitsekaan valmistaa saippuaa itse, mutta sitä saa hyvin helposti ostettua esim. ilman EDTA:ta. Tuorenaamioiden käyttöikä on avattuna muutaman viikon ja se on ihan eri asia. Nehän säilytetäänkin viileässä.

        1. Tässä vaiheessa keskustelua haluaisin muistuttaa, että kenestäkään ei kemistiä tai biokemian analyytikkoa tule inciä lukemalla ja ainesosien nimiä googlettamalla. Kosmetiikan kemia on monimutkainen asia enkä minä ainakaan voi väittää tietäväni siitä läheskään tarpeeksi, jotta voisin arvioida tieteellisesti pätevästi yhdenkään tuotteen inciä ja ainesosien keskinäisiä vaikutuksia (yleensäkin mitä vähemmän tietää, sitä enemmän kuvittelee asiasta ymmärtävänsä). Onneksi meillä on puolueettomia ammattilaisia, jotka jatkuvasti testaavat ja valvovat ainesosien yhdistelmiä ja niiden vaikutuksia.

          Kannattaa muistaa sekin, että määrä tekee myrkyn, ei ainesosan olemassaolo. Lähdekritiikistä sen verran, että pidän erittäin kyseenalaisena lähteenä nettikauppaa, jonka pääasiallinen tarkoitus on myydä merkin omaa kosmetiikkaa – ja siinä sivussa pelotella ihmisiä erinäisillä synteettisten/semisynteettisten ainesosien kauhuvaikutuksilla (ilman ainoatakaan lähdeviitettä).

          Hienoa, että kuluttajat voivat nykyään olla tarkempia kuin aiemmin, kun tietoa on paljon saatavilla. On myös hienoa, että olet löytänyt oman väyläsi käyttää, tehdä ja kokeilla kosmetiikkaa. Onneksi valinnanvaraa riittää jokaiselle vakaumukselle.

          1. Olen pahoillani että avauduin ainesosista, sattui vaan olemaan niin ajankohtaista.
            Lähteitä en merkinnyt (yksikään ei ollut verkkokaupasta), koska vastasin kommentteihin, enkä tehnyt tieteellistä kirjoitusta, joita sitten saan opiskelun ohella kyllä harjoitella riitäävästi-huoh…
            Itse olen inceihin ja ainesosiin perehtynyt jo aika kauan. Se ei ole totta että aineen määrä tekee myrkyn, ei sen olemassaolo. Esim. hormonihäiritsijöiden kohdalla hyvinkin pieni altistus vain joskus saattaa aiheuttaa kauaskantoisia vaikutuksia, esimerkkinä vaikka kynsilakan TPHP, josta löytyy tieteellisiä tutkimuksia. Myös monista muista kemikaaleista jo todella pieni määrä aiheuttaa potentiaalisia haittoja ja incistä näkee, että osuuden on oltava suurempi kuin potentialista haittaa aiheuttava määrä.Jokainen tietenkin käyttää hyviksi havaitsemiaan tuotteita, mutta olisi kiva että kosmetiikafirmat ottaisivat enemmän vastuuta ympäristövaikutuksista. Viime aikoina on on puhuttu mm. kosmetiikan mikromuoveista, jotka päätyvät vesistöön näiden muiden myrkkyjen sijaan.Samoin nämä hormonihäiritsijät päätyvät vesistöihin virtsan mukana. Joka tapuksessa-hyvää ystävänpäivää!

  8. OIkein kohtuulliset määrät. Minähän en viime vuonna saanut aikaiseksi taulukoida ostoksia, mutta tälle vuodelle voisin koittaa. Luulen, että saisin vielä ostoskuitit ja määrät kasaan alkuvuodelta…

Vastaa