Kokemuksia Fitfarmin VHH-valmennuksesta

Linkit ovat mainoslinkkejä.

Hieman taustaa ensin: päätin ryhdistää ruokavaliotani ja elämäntapojani terveellisempään suuntaan tulevien häiden varjolla, mutta häädieetti on oikeastaan vain yleisesti hyväksytty kulissi pidempään kyteneelle projektille. En ole koskaan ollut jojolaihduttaja, vaan olen korjannut painoani alaspäin koko elämäni aikana ehkä 2 tai 3 kertaa. Painoni on ollut suurinpiirtein samassa normaalipainon haarukassa koko aikuisikäni, vaihteluväli on ollut noin 8 kg. Kuitenkin viimeiset vuodet olen ollut siellä oman vaihteluvälini yläreunalla, enkä ole kokenut sitä painoa omakseni. Nuorempana painonhallinta oli todella helppoa, en hirveän helposti lihonut ja jos paino nousi jokusen kilon, vähensin hieman turhaa herkuttelua ja paino palasi takaisin omaan normaaliini. Ja sitten täytin kolmekymmentä ja se siitä :D Yhtäkkiä parin kilon pudotus ei onnistunutkaan noin vain, ei vaikka minulla on keskimääräistä enemmän tietoa järkevästä ravitsemuksesta ja muutenkin periaatteessa täysi työkalupakki terveelliseen painonhallintaan. Mitään en silti saanut aikaan ja useampien yritysten jälkeen annoin asian vain olla. Kun mitään selkeää aikatavoitetta painon pudotukselle ei ollut, projektit ja ryhtiliikkeet oli aina helppo jättää sikseen.

En ole koskaan sortunut pika- tai ihmedieetteihin, enkä myöskään koskaan ole ollut ammattilaisen suunnittelemalla ruokavaliolla. En ole halunnut maksaa mistään lisäravinnekusetuksesta tai kitudieeteistä, joista ei saa elämäntapaa tekemälläkään. Koska omalla tekemiselläni en kuitenkaan saanut tuloksia aikaan ja häät asettivat luontevan aikarajan painoprojektille, päätin pyytää apua ammattilaisilta.

Mulle oli tosi tärkeää, että saisin avukseni sellaisen ammattilaisen, joka perustaa ohjeistuksensa tieteeseen, ei rahasta huuhaa-uskomuksilla eikä höyryä kapeakatseisesti vain yhdenlaisesta, hyvin rajatusta ruokavaliosta. Niinpä päädyin *Fitfarmin VHH-ravintovalmennukseen. VHH-valmennus on todella tervejärkinen valmennus, jossa pyritään ennenkaikkea nostamaan hyvinvointia, ei yksinomaan laskemaan painolukemaa. Mitään ruoka-aineita ei demonisoida ja ruokavalio pohjautuu tutkittuihin ja todistettuihin faktoihin ravitsemuksesta. Hyviä rasvoja, runsaasti kasviksia ja marjoja, hedelmiä, monipuolisia proteiininlähteitä, paljon kuitua, järkevä ateriarytmi, mahdollisimman paljon terveellistä ruokaa. VHH:ssa ei ketoilla eikä karpata, eikä hiilareita vedetä todellakaan nolliin. Itseasiassa VHH:lla enemmänkin opetetaan olemaan pelkäämättä hiilareita, vaikka kalorivaje toteutetaankin hiilareita vähentämällä. Ruokavalio ei koostu ennalta määritellyistä aterioista, vaan ohjeista joiden perusteella jokainen koostaa itse syömisensä. Kaloreita ei lasketa itse ja niiden kyttäämistä pyritään muutenkin välttämään. Valmentaja Matias Koistinen on todella miellyttävä tyyppi ja hänellä on ”ääni kuin pehmeä pörrölapanen”, kuten eräs bloggaajakollegani totesi :D Olen oppinut todella paljon uutta valmennusten aikana, vaikken ihan ummikko ollut alunperinkään.

Ensimmäisen VHH:n aloitin marraskuussa 2019, ja kieltämättä vähän nihkeällä asenteella. Tuntui todella vaikealta ja ärsyttävältä miettiä vähähiilarisia aterioita, kun en muutenkaan pidä ruuanlaitosta ja jotenkin ahdisti ”joutua ruokavaliolle”. Kai mun oli vaikea hyväksyä se että joutuisin oikeasti näkemään vaivaa painonpudotuksen ja -hallinnan eteen. Marras-joulukuu oli myös täynnä kaikenmaailman kissanristiäisiä, enkä oikein sitoutunut ruokavalioon. Arkisin noudatin ohjeita melko hyvin, mutta viikonloppuisin syrjähtelin. Ja sitten tulikin joululoma ja noh, voitte arvata miten siinä kävi. Painon suhteen ei siis muutoksia tapahtunut, paitsi että joululoman jälkeen puntari näytti vielä enemmän kuin ennen valmennusta.

Vuodenvaihteen jälkeen oli selvää, että voin paljon paremmin ruokavaliota noudattaessani kuin siitä lipsuessani, ja sitä kautta löysin lopultakin motivaation tehdä tätä hommaa sinnikkäästi. Ostin toisen VHH-valmennuksen tammikuun alussa ja silloin vasta olin oikeasti tosissani. Koska mulla ei ollut paljoa pudotettavaa eikä ruokavalio tähtääkään salamannopeaan painonpudotukseen, kilot eivät todellakaan kertarysäyksellä lähteneet. Kieltämättä epätoivo meinasi iskeä monta kertaa ja välillä otti päähän ihan helvetisti. Joululoman pöhötys suli kyllä nopeasti, mutta sen jälkeen paino junnasi paikallaan yli kuukauden. Tuloksia on alkanut tulla nyt hiljalleen, mutta todella hidasta tää on. Tänä viikonloppuna sallin itselleni ekaa kertaa kolmeen kuukauteen cheat dayn eli söin kaikkea epäterveellistä mitä mieli teki, mutta muuten olen ollut tiukkana. Mielihaluja ei juuri ole ollut, ja alun opetteluvaiheen jälkeen ruokavalion noudattaminen on ollut mulle mielekästä ja helppoa.

Mua harmittaa todella paljon, etten valmennusta aloitellessa uskonut ohjeita ja ottanut itsestäni mittoja ja aloitusvalokuvia. Kävi nimittäin selväksi, että kaikki muutokset eivät näy puntarilla. Vaatteet tuntuivat ja näyttivät erilaiselta päällä ja ihmiset kommentoivat mun kaventuneen jo siinä vaiheessa, kun puntarilla ei ollut tapahtunut mitään. Ehkä solakampi olemus näkyi senkin vuoksi, että vatsan turpoilu häipyi (vhh-ruokavalio on sopinut mun vatsalle todella hyvin ja se on ehdottomasti isoin hyvinvointia nostanut tekijä koko valmennuksessa). Koska aloin käydä myös salilla huomattavasti aiempaa useammin, oli ehkä typerää kuvitella kaiken edistymisen näkyvän vain ja ainoastaan vaakalukemassa. Alunperin painonpudotustavoitteeni oli 5-6kg ja tavoitteeseen olisi matkaa vielä 2-3kg. Tällä hetkellä en ole valmennuksessa vaan noudatan ruokavaliota itsekseni.

 

Pakko kyllä myöntää, että hieman hirvittää miten projektini käy nyt kun koronarajoitusten myötä elämästäni hävisi sekä sulkapallo että kuntosali. Vieläpä juuri kun olin saanut tosi hyvän rytmin aikaiseksi ja motivaatio oli kohdillaan. Sitäpaitsi kotona jumittaminen todellakin houkuttelee napostelemaan ja on ihan liikaa aikaa ajatella omia mielitekoja. Onneks Wolt ei kuljeta meidän asuinalueelle, niin mulla on jotain toivoa pysyä ruokavaliolla :D

Postaus on ihan loputon, mutta tässä pähkinänkuoressa: VHH-valmennus on ideaali henkilölle, jolla on peruselintavoissa korjattavaa ja taustalla painon jojoilua ja kalorien kyttäämistä. Niistä kaikista paheista oppii valmennuksessa kyllä pois. Myös ne, joilla pudotettavaa ei ole paljoa ja perusasiat jo suht kunnossa, hyötyvät valmennuksesta. Avainasiat valmennuksessa: terve suhtautuminen ruokaan ja syömiseen, poltetaan rasvaa eikä lihaksia, pehmeä lähestymistapa, lempeä suhtautuminen itseen, ei ruuan demonisointia, huomio muissakin elintavoissa kuin vain ruuassa. 8 viikon valmennus maksaa 69 euroa. Lisätietoa valmennuksesta ja muista valmennusvaihtoehdoista löytyy *Fitfarmin sivuilta.

Onkos täällä muita, joilla on vastaava projekti menossa tai suunnitelmissa? :)

(En ole tehnyt kaupallista yhteistyötä Fitfarmin kanssa, ja olen maksanut valmennukset ihan itse. Linkit ovat mainoslinkkejä, joiden klikkailusta en hyödy, mutta joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen komission. Mahdolliset komissiot käytetään blogin ylläpitokulujen kattamiseen.)

Kurkkasitko jo nämä?

4 kommenttia

  1. Kotoilu on todella vaarallista ja mä huomaan nyt korona-aikaan oman ajatusmaailman kääntyneen vähän sellaiseksi ”kun nyt on nää vaikeat ajat, niin ihan sama” ja sen varjolla syöväni entistä enemmän herkkuja. Kunpa joskus olisi niin stabiili elämäntilanne, että pystyisi sitoutumaan tällaiseen valmennukseen, koska tää vaikuttaa todella hyvältä.

    1. Just näin!! En edes ole pakkokaranteenissa, en sairaana, eikä vapaa-aikaa ole sen enempää kuin aiemminkaan, mutta silti syömisen suhteen on ihan sellanen maailmanlopun meininki :D oon kyllä pysynyt ruokavaliolla, mutta haaveilen nyt ihan jatkuvasti kotiinkuljetetusta roskaruuasta ja tätä ei ollut ennen koronatilannetta LAINKAAN.

  2. Itse kokeilin FitFarmin ketoa, mutta minulla ennen harvoin esiintyvät sydämen rytmihäiriöt lisääntyivät ja muuttuivat päivittäisiksi ja intervallitreeneissä syke ei enää laskenutkaan vaan pysyi toista tuntia korkealla, joten lopetin.

    Siinä sitten tauon jälkeen kokeilin Simple-dieettiä, jolla paino vain nousi, samoin sentit lisääntyi eikä ollut todellakaan lihasta, ennestään ylipainoista tämä otti päähän. Koko ajan sai olla tekemässä ruokaa tai sitten tiskaamassa astioita ja paino vain nousi. Jutan mukaan ei olisi pitänyt seurata vaakaa eikä mittanauhaa, mutta kun housutkin alkoi kiristämään, toisestakaan (Matias?) valmentajastakaan ei ollut apua, joten lopetin ja jatkoin oma suunnittelleissa, jolloin paino laski lähtökuoppiin ja tässä nyt mietitään, että mitä seuraavaksi..

    (ja siis noudatin ohjeita todella tarkkaan, ei ehkä ottaisi päähän jos olisi lipsunut ohjeista mutta..)

    1. Keto ei ollut mulle edes vaihtoehto, koska en nää järkeväksi ketoosia, kovien rasvojen kulutuksen lisäämistä ja terveellisten ruoka-aineiden rajaamista ruokavalion ulkopuolelle (esim. hedelmät). En ylipäänsä innostu ”kielletyistä” ja ”sallituista” ruoka-aineista, ja siksi tykkäsin VHH:sta kun ruoka-aineita ei jaoteltu hyviksiin ja pahiksiin :) Simple on käsittääkseni tiukempaa dieettaamista kuin VHH, joka on enemmän elämäntapaorientoitunut. Paino voi tosiaan aluksi noustakin, riippuu täysin siitä millainen tausta laihduttamisen ja syömisen suhteen on vuosien ajan ollut. Jos on dieetannut tosi niukilla kalorimäärillä aiemmin, paino nousee kyllä helposti. Lähtee se kyllä laskuunkin sitten, mutta turhauttavaahan se on!

Vastaa