DIY lightbox

Olen puhunut vähän joka toisessa postauksessa valokuvausongelmistani ja siitä, etten haluaisi maksaa suuria summia oikeista valoteltoista. Harkitsin kuitenkin jo vakavasti valoteltan tilaamista, sillä keinovalossa kuvaaminen ei kertakaikkiaan onnistunut ja kuva-arkisto alkoi uhkaavasti tyhjentyä vanhemmista, luonnonvalossa otetuista kuvista.

Pari päivää sitten Papu antoi mulle vinkin löytämästään edullisesta päivänvalolampusta, ja siitä se ajatus sitten lähti. Kävin perjantaina ostamassa Prismasta kyseisen energiansäästölampun, jossa värilämpötila on 6400K. Kyseisen polttimon hinta oli muistaakseni 6,95 euroa. Ostin sitten kaveriksi polttimolle työpöytävalaisimen, koska vastaavaa ei kotoa löytynyt. Ei ehkä häikäise kauneudellaan, mutta soveltuu siihen käyttöön johon sen tarvitsin, eikä hintakaan päätä huimannut (Prismassa 24,90 €).

Koitin valokuvata käpäliäni ensin pelkän lampun avulla, mutta siitä ei tullut lasta eikä banaania, joten ei auttanut muu kuin alkaa väsätä lightboxia…tai siis hymyillä ihastuneena vieressä, kun IT-tuki väsäsi laatikkoa.

Ikea Kassett

Valolaatikon virkaa toimittaa Ikean Kassett-laatikko, joka soveltuu kokonsa puolesta tehtävään oikein hyvin. Koska laatikko on melko pieni, sen saa helposti pois tieltä vaikka kirjahyllyyn, jos ei halua katsella kyseistä viritystä jatkuvasti.

Sitten vain mattoveitsi kauniiseen käteen ja leikataan iso reikä laatikon pitkälle sivulle.

.

Reiän päälle laitetaan pala valkoista kangasta, tässä tapauksessa uhrattiin yksi kärsinyt valkoinen T-paita. Kangaspala kiinnitettiin kynsiliimalla (ehdotin kyllä naulapyssyä, mutta se olisi kuulemma ollut liioittelua). Laatikon sisusta vuorattiin valkoisella paperilla, koska se heijastaa valoa kangasta paremmin.

Tässä valmis viritys:

DIY lightbox
.

valolaatikko
.

Korkeuden säädön kanssa oli vähän pulmia, mulla kun ei kameralle pöytäjalustaa ole, ainoastaan tuo kuvan reunassa näkyvä iso lattiajalusta. Onneksi Dolce & Gabbanan lahjapakkausloota ja Jatkosodan pikkujättiläinen pelastivat tilanteen :D Valaisin laitettiin kiinni porraskaiteeseen, jotta saatiin valo tulemaan laatikon yläosan reiän kautta sisään. Ideaali tilanne olisi se, että valoa tulisi myös laatikon sivuista, mutta siihen ei nyt ollut resursseja.

Millaisia kuvia laatikon avulla sitten saa?

Essie Lovie Dovie
.
.

Nämä olivat ensimmäiset testikuvat. Kameran valkotasapaino oli tässä vielä säätämättä ja muutenkin asetukset väärät, joten ihonsävy on harmahtava ja kuvat latteita, mutta kunhan kaikki asetukset saadaan kamerastakin kohdalleen niin eiköhän homma ala pelittää!  Kynsillä 3 kerrosta Essien Lovie Dovie -lakkaa sekä siirtokuvia (water decals).

Verratkaa noita valokuvia tähän hirvitykseen, joka on otettu tavallisessa keinovalossa suurella vaivalla, eli kameran asetuksia ränkätty mahdottomasti ja kuvaa vielä muokattu ankarasti paremmaksi jälkikäteen:

Ei näin.

Kohtuullinen ero, vai mitä?

Kaiken kaikkiaan tällaisen kotistudion aikaansaaminen maksoi mulle noin 30 € eli lampun ja valaisimen verran, koska muut tarvikkeet löytyivät kotoa. Iso investointi tämä ei kokonaisuudessaankaan olisi ollut, koska esim. Kassett-laatikot maksaa Ikeassa 3,95 € /2 kpl, ja toki tarkoitukseen käy lähes mikä tahansa pahvilaatikko. Paperia nyt varmaan jokaisesta kodista löytyy, samoin pala valkoista kangasta. Lisäksi tarvitaan vain sakset ja/tai mattoveitsi, teippiä ja liimaa. Ainoa mitä ihmettelen on se, miksi en tehnyt (lue: pyytänyt IT-tukea tekemään) tätä aikaisemmin.

Mitäs tykkäätte?

Translation: I finally got sick and tired of this constant darkness which destroyed my attempts of taking good pictures, so here’s my DIY lightbox. All you need is a cardboard box, piece of white fabric, scissors, glue, tape and paper. And a good lamp. Cut a hole on top of the box, cover it with white fabric and place white papers inside the box. That’s all there is to it. I can’t believe it took me this long to do this, it pretty much saved my blog!

Kurkkasitko jo nämä?

21 kommenttia

 1. Oivallista! Perhana, nyt alkoi poltella tuo sama lamppu koska mulle kaupattiin 60€ (!!!!!!) maksavaa lediä valaisinliikkeessä ja niitä olisi tarvittu 2kpl. Ostan mieluumin vaikka uudet valaisimet ja Prismasta lamput, jää halvemmaksi.

  1. 60 € ?! Aseeton ryöstö! Tai no, en tietysti tiedä kuinka maaginen kyseinen lamppu olisi, mutta mun tarpeisiin tuo yksi 7 eken lamppu riittää vallan mainiosti. Iso käsi Prismalle siis :)

 2. …”hymyillä ihastuneena vieressä”… OMG, jotenkin pystyn kuvittelemaan tilanteen… ;D
  No mutta asiaan, nähtävästi minäkin joudun Prisman loppumattomalle lamppuhyllylle viettämään aikaani. Ei sieltä oikein oo ennenkään tahtonut mitään etsimäänsä löytää, mutta voisihan sitä huonomminkin vapaa-aikansa viettää… ei vaan nyt just tuu mieleen, miten… =)

  1. Vinkki: kyseisessä lampussa on sininen paketti. Ehdin jo heittää paketin roskiin, joten parempaa vinkkiä ei nyt ole, sori :D Tollaisella värilämpötilalla varustettua lamppua ei löytynyt kuin yksi, loput olikin niitä lämpimämpiä valoja.

   1. Juu, tummansininen alaosaa kohti vaaleneva laatikko, jonka ripustinosassa (eli jos se on roikkumassa siellä hyllyssä..) on vihreää. Merkki on PLEOMAX, ja boksissa on vihreä pyöreä läntti jonka sisällä lukee 6400K Day Light.

    Ja ihan loistavia kuvia olet kyllä saanut! Mun tarttee kyhätä kans vielä boksi että pääsen eroon lampun heijastuksista kynsillä :)

    1. Kiitos :) oon kyllä todella mielissäni siitä että voin nyt kuvata kynsiä ihan milloin tahansa, uskomatonta! En kyllä ole sinun kynsillä mihinkään heijastuksiin koskaan kiinnittänyt huomiota :)

     1. No et tietenkään ole, kun ei niitä heijastuksellisia kuvia ole vielä blogissa ollut XD Mulla on neljät kynnet tällä hetkellä rästissä – kaikki ne, jotka olen sisätiloissa kuvannut… Jospa tässä ehtisin saada ne blogiinkin asti :D

 3. ”Protected: Arvonta/Giveaway!
  Emma blogissa Wasting lifestyle – 1 tunti sitten
  There is no excerpt because this is a protected post.”

  Que?

  1. Pieni ATK-kämmi :D Arvonta tulee kyllä myöhemmin, mutta klikkailin luonnoksen vahingossa osittain näkyviin hetkeksi. Ei sen enää pitäis näkyä?

   1. Bloggerin omien blogien listalla tuo yllä oleva tieto, mutta ei siis koko postaus, eikä ilmeisesti sieltä häippäsekään. Linkillä pääsee vaan tänne blogiin. =)

    1. No voi pylly! Klikkasin vahingossa publish vaikka oli tarkoitus tallentaa luonnokseksi..salaisuus paljastui :D no mutta kohta se pieni arvonta tulee oikeastikin :)

 4. Pyörähin sunnuntaina Prisman polttimohyllyllä zuugailemassa. Melkoinen valikoima, ois saanu helposti päivänsä siellä kulumaan…
  Kiitos Papu ohjeistuksesta, noilla ohjeilla varmasti paremmin löytää, kuin meikäläisen mutu-tuntumalla. =)

 5. Ens viikolla koulun jälkeen tieni suuntaa Ikeaan ostamaan laatikkoa ja Prismasta lamppua, jee! Ei tarvi tuntea huonoa omatuntoa siitä, että hifistelisi liikaa, kun ei mene montaa kymppiä johonkin ”oikeaan” viritykseen. Luin tän postauksen ekaa kertaa ihan intona, mutta en tosiaan hommannut tuota, ja nyt oon ollut ihan surkuna kun en muistanut mistä tän luin. Mutta nyt löysin uudelleen, jipii:) Vielä, minkä kokonen toi sun laatikko on? Käyköhän toi lamppu perjaatteessa kaikkiin valaisimiin? :)

  1. Hyvä hyvä! :D Mun Kassett-laatikon koko on 16x25x15 cm, mutta niitä saa myös isompina. Tuo pienempi on kuitenkin mun kätösille ollut oikein sopiva :) Tuo lamppu on ihan normaali energiansäästölamppu, sopii kaikkiin valaisimiin johon E27-kantaiset lamput käy :)

 6. Paluuviite: Every Nook

Vastaa