Tutoriaali: water decals eli siirtokuvat

Tässä lupaamani jatko-osa edelliselle tutoriaalille. Kuten edellinenkin, tämäkin on varmasti HC-harrastajille tuttua kauraa, mutta harrastustaan aloittelevat ja decal-neitsyet hyötynevät vinkeistä.

Siirtokuvat, englanniksi water decals, ovat idealtaan vähän samanlaiset kuin lapsuuden purkkapaketeista kaivetut vesitatuoinnit. Oikeastaan hyvinkin samanlaisia. Kuvia on taas joka vaiheesta, niin pöllömpikin pysyy mukana juonessa :)

Tarvikkeet
Tarvikkeet

Näitä tarvitset: vesikuppi, sakset, pinsetit ja talouspaperia. Lakkaa kynnet haluamallasi lakalla ja anna kuivua, tai ole järkevä ja käytä pikakuivattavaa päällyslakkaa.

Kun lakkaus on kuiva, irrota siirtokuva-arkin kuvia suojaava muovikalvo ja leikkaa arkista haluamasi kuva. Tarkista valoa vasten, näkyykö siirtokuvassa läpinäkyvät ääriviivat, vai onko kuva sellainen, joka pitää itse leikata muotoonsa. Suurin osa decaleista on ”ääriviivoitettuja”, mutta valitettavasti niitä muotoonleikattaviakin on markkinoilla. Mulla on käytössä Sissin siirtokuva-arkista tuollainen kummallinen pallerokuva, muita en saanut ottaa :D Sissi toimi jälleen myös kuvaajana.

*leikk*
*leikk*

Ota kuva pinsetteihin ja upota veteen muutamiksi sekunneiksi. Pidä koko ajan kuvasta kiinni, niin vältyt kalastamiselta :) Osa kuvista irtoaa taustapahvista vain pienen huljuttelun jälkeen, osa vaatii pidemmän kasteluajan. Ei auta kuin kokeilla.

.
.
.
.

Nosta kuva vedestä ja liu’uta siirtokuva irti taustapahvista. Sen pitäisi irrota helposti. Jos tuntuu että joudut kiskomaan, luovuta ja upota kuva takaisin veteen hetkeksi.

.
.
.
.

Nyt kuva on sulla nätisti sormenpäässä kas näin.

.
.

Kasta veteen se kynsi, johon aiot kuvan laittaa. Märällä kynnellä kuvaa voi vielä liikutella, kuivalle kynnelle siirtokuva saattaa ikävästi jämähtää kiinni.

.
.

Lätkäise siirtokuva kynnelle…

.
.

…ja mikäli asemointi ei onnistunut kerralla, siirtele kuvaa varovasti sormenpäällä oikeaan kohtaan.

Äärimmäisen havainnollistava kuva
Äärimmäisen havainnollistava kuva

Kun kuva on halutussa kohdassa, kuivaa kynsi talouspaperilla painelemalla. Ole varovainen, muuten saatat pyyhkäistä kuvan pois kynneltä tai rutata sen.

.
.

Lisää kerros päällyslakkaa, ilman sitä kuva ei kynnellä kestä. Pyri saamaan päällyslakka levitettyä mahdollisimman vähällä sutimisella, ettei siirtokuva ”sula” ja repeydy. Mulle on muutaman kerran niin käynyt ja on muuten ärsyttävää. Osa decaleista kestää millaista sutimista tahansa, huonommat versiot ottavat nokkiinsa esim. pikakuivattajista.

.
.

Vähän kauniimpia siirtokuvalakkauksia löytyy tuolta water decals -tunnisteen alta, tässä. Siirtokuvia on tsiljoonia erilaisia, ne ei maksa paljoa (varsinkaan eBaysta tilattuna), eivät jää koholle kynnestä, reunat ei ala repsottaa ja niitä on helppo käyttää. Kaikin puolin siis parempia kuin tarrat. Em. syiden vuoksi siirtokuvat on mulle sellainen luottoratkaisu, joka yleensä toimii aina ja lopputulos on huoliteltu.

Siirtokuvia myyvät kaikki kotimaiset kynsitarvikenettikaupat, kuten Mi Nails (tässä), CesarsShop (tässä) ja Mimax (tässä). Ranskalaisesta Chez Delaney -verkkokaupasta saa hyviä siirtokuvia, jos vain jaksaa selata typerästi järjesteltyä valikoimaa eikä välitä epilepsiamigreenistä jonka sivujen ulkoasu aiheuttaa. Postikulut Cheziltä taisi olla kahdeksan euron luokkaa, joten kimppatilaus on suositeltava juttu. Kaikista edullisimmat siirtokuvat löytyy eBaysta.

(Loppuun vielä pieni kielipoliisin nillitys: water decal on yksikkö. Water decals on monikko. ”Haluaisin ostaa water decalseja” = tuplamonikko ja Emma kiehuu. ”Haluaisin ostaa water decaleja” = oikea kirjoitusasu ja Emma on tyytyväinen tylleröinen.)

Kurkkasitko jo nämä?

27 kommenttia

  1. Kiva tuto! Jotenkin itse laitan aina kynnelle noi pinseteillä :D Kumpikohan tapa on yleisempi… Jotenkin en osaa sormella painaa.

  2. Kai tää tutoriaalisarja päättyy tuon hillittömän koristeluskittlen esittelyyn? Ei vaan, hienoa jälkeä jälleen kerran!

    1. Haha mä mietinkin että vissiin suurin osa tutoista päättyy kauniin lakkauksen esittelyyn, nämä ei :D

  3. Minä laitan kans sormella siirtokuvat, kun pinsettien kanssa ne menee helpommin ruttuun. Muka. Ja nakkelen kuppiin lillumaan 3-4 kynnen kuvat kerralla :P.

      1. Tossa metodissa on vaan se tiski, että jos kuvat on helposti irtoavaa sorttia, on ne jumissa kipon pohjassa ennenkuin oot saanu etusormen kuvaa kiinni… En oo ote kokenu mutta niinkin voi käydä. Siis kuulemma.

  4. En halua viilata pilkkua mutta viilaanpa kuitenkin. Et ole maininnut mitään kalvon irroittamisesta joka suojaa decaleita säilytyksen aikana. Niin tyhmä minäkään en ollut, että tietoisesti olisin sen kanssa ryssinyt, mutta vahinkoja sattuu ja kokemuksen syvä rintaääni puhuu – se kuva ei irtoa siitä muovikalvosta enää mitenkään jos sen siihen onnistuu liottamaan.. :D

    1. Ai katos vaan, se tosiaan jäi mainitsematta :D taidan varmemmaksi vakuudeksi lisätä sen tekstiin, kiitos :)

  5. Eikö kuvan saalistaminen noin suuresta vesisaavista ole hankalaa? Itselläni on käytössä litteä ja leveähkö mehupullon korkki. Entä tajuaako kaikki, että kannattaa tarkistaa täytyykö kuvaa itse leikata sopivaksi vai onko se valmis kuva? Minä näet ekan kuvani leikkasin vain suurinpiirtein irti ja se olikin sellainen, joka ei ollut ”ääriviivoitettu” valmiiksi. Ja kun kuva oli melkein koko peukalokynnnen kokoinen, sitä reunaa oli sitten kynsinauhoillakin joka puolella :D

    1. Eihän sitä saalisteta ollenkaan, kun kuvaa pidetään pinseteissä koko ajan, ei siitä irti tarvitse päästää :) Tuo ääriviivajuttu on tosiaan semmoinen asia minkä myöskin voisin lisätä tekstiin, hyvä kun sanoit! Käytössä sattui olemaan tuollainen valmis ääriviivoitettu siirtokuva, niin eipä sitten tullut mieleen ne muotoonleikattavat (ärsyttävät) versiot :)

      1. Ai sää pinseteillä pitelet sitä? :D Mä painan kuvan pohjaan, lakkaan sillä välin edellisen kuivauslakalla ja sitten pitkillä kynsillä nappaan sen seuraavan siitä vedestä. Näin me olemme kaikki erilaisia, mutta ah niin ihania <3

Vastaa