Tilinteon hetki – kosmetiikkaostokset

Purkkimafiassa ja muuallakin blogimaailmassa on viime aikoina näkynyt useampia postauksia, jossa bloggaajat ovat tulleet ulos kaapista rahankäyttönsä suhteen. Yhä useampi leidi on rohkaistunut tunnustamaan, paljonko rahaa kuluu kosmetiikkaan kuukaudessa. Olen itsekin kaikessa hiljaisuudessa pitänyt kirjaa kosmetiikkaostoksistani tammikuusta saakka, ja nyt olen viiden kuukauden ajan kerännyt rohkeutta julkaista kirjanpitoni.

Aiemmin mulla ei rehellisesti sanottuna ollut minkäännäköistä käryä siitä, paljonko mulla menee rahaa tähän harrastukseen. Kaikki menee mikä tulee, joten väliäkö sillä. Ajattelin kuitenkin, että olisi ehkä ihan tervettä tietää minkä verran seteleitä syydän meikkikauppojen kassoille. Mun kulutus on aina ollut sikäli järkevää, että laskut maksetaan ensin ja yli varojeni en elä, mutta tiedostan kyllä että jossain vaiheessa kosmetiikkaan kului aivan poskettomia summia. Nyt kokoelma on sen suuruinen, että tarpeeseen ei kovin usein tarvitse ostaa eikä enää ole myöskään sellaista tunnetta, että kaikki uutuudet pitäisi saada. Blogin kauttakin toki tulee tavaraa, mikä vähentää ostamisen ”tarvetta”.

.
.

Kirjaan mun ostokset Google Docs -taulukkoon, jota en tietenkään osannut itse tehdä, mutta onneksi Murmis auttoi. Taulukossa ostokset on jaettu meikkeihin, ihonhoitoon ja hygieniaan, hiustuotteisiin ja kynsituotteisiin. Kirjoitan ylös ostopäivän ja -paikan, ostetut tuotteet (suurinpiirtein, usein taulukossa lukee vain ”läjä Nyxiä” tms) ja summan sekä sen, oliko kyseessä aletuote tai muutoin jokin erityistapaus.

Tammikuu:
Tammikuussa oli petolliset alennusmyynnit. Ostin halvennuksesta Beautyblender-setin, RealTechniquesin puuterisiveltimen, Lushin palasaippuoita ja Trind Nail Repair -hoitolakan. Cesarsilta ostin OPI:n Hello Kitty -lakkoja ja netistä tilasin swatch-tikkuja sekä kynsilakkatelineen. Yhteissumma tammikuulta 109,60 euroa. 

Helmikuu:
Helmikuussa ostin Benefitin Fake-Up -peitepuikon ja bloggaajakollegoilta Urban Decay x Gwen Stefani -poskipunapaletin sekä Cleanin tuoksun. Kirppishintaan, tottakai. Cesarsilta ostin OPI:n New Orleans -kokoelman lakkoja ja yhden Essien. Hiustuotteista loppui HG-tuotteet eli Four Reasonsin hiuslakka ja hiuspuuteri, ne piti ostaa tarpeeseen, samoin kuin joku random Nivean dödö jonka ostin hätäpäissäni ennenkuin sain tuliaisiksi IT-tuelta Clarinsin dödöä triplapakkauksen. Yhteissumma helmikuulta 134,45 euroa. 

.
.

Maaliskuu:
Maaliskuun summa yllätti mut. Maaliskuulle osui nimittäin Nizzan reissu ja kuvittelin, että kuukauden loppusumma olisi ihan järjettömän suuri, mutta se olikin tämän ajanjakson pienin. Näemmä painopiste shoppailuissa olikin vaatteissa ja kengissä… Nizzasta ostin Sephoran naamioita ja Kikon meikkejä ja Macin huultenrajauskynän. Suomesta hankin pari Picture Polishin lakkaa, siistimissiveltimen ja yhden essencen rajauskynän. Maaliskuun yhteissumma on 95,60 euroa.

Huhtikuu:
Jokin tasapaino oli näemmä säilytettävä, koska kun kerran maaliskuussa jäätiin kaksinumeroiseen summaan niin huhtikuussa rälläsinkin sitten senkin edestä. En oikein tiedä mitä tapahtui koska mielestäni en ostellut kovin paljoa, mutta niin vaan sain aikaiseksi kirjaamisjakson huippulukemat. Nyxin tuotteita ostin muutamia, ja L’Occitanen lime-vartalovoidetta ostin halvennuksesta peräti kaksin kappalein. Lisäksi piti ostaa alus- ja päällyslakkoja Cesarsilta ihan TARPEESEEN ja samalla mukaan tarttui Picture Polishin Sunset. Aivan ylimääräinen sortuminen tapahtui Eleven-verkkokaupassa, josta hankin theBalmin Meet Matt(e) Nude -luomiväripaletin, poskipunasiveltimen ja, yllätys yllätys, lisää Nyxiä. Hiustuotepuolella ostin kampaamosta suoravärin hiusvärin ylläpitoon ja Paul Mitchellin Hot Off the Press -lämpösuojasuihkeen, kun edellinen loppui. Yhteissumma huhtikuulta mojovat 204,60 euroa. 

Toukokuu:
Toukokuuta on vielä jäljellä, mutta koska en hitossa saa ostaa enää mitään, kirjaan tämän kuun lukemat ylös jo nyt. Essence tuli viimein mun lähi-Tokmannille myyntiin ja niitä piti luonnollisestikin hamstrata. Lisäksi se hemmetin Nyx lauloi seireenin kutsuaan Sokoksella ja kun vielä kaikesta sai S-etukortilla -20 % alea, oli sortuminen tosiasia. Ostin Angel Veil -pohjustajan, kulmakynän, Dewy Finish  Setting Sprayn ja punaisen ja sinisen Vivid Brights -eyelinerin. Ja aiemmin olen näemmä ostanut yhden Soft Matte Lip Creamin. Huoh. Ja se Cesars…no taas meni sinnekin monta rahaa ja vastineeksi sain Essieitä ja Picture Polisheja. Toukokuun yhteissumma tähän mennessä (ja tähän sen on paras jäädäkin) 103 euroa.

.
.

Päivämääriä katsellessa oli helppo nähdä rahankäyttöni kaava: palkka tulee kuun puolessa välissä, ja 20.-25. päivän tienoilla menee aina eniten rahaa. Siinä vaiheessa suurin osa laskuista on maksettu ja mut valtaa valheellinen mielikuva siitä, että rahaahan muuten riittää vaikka lampaiden syödä. Loppukuukausi meneekin sitten pankkikortin ja käsien päällä istuessa :D Eli jos pysyisin poissa kaupoista ja internetistä tuon ratkaisevan viikon, ostoksiin käytetty summa saattaisi olla merkittävästi pienempi. Ehkä. Periaatteessa noin satanen kuussa on minusta melko kohtuullinen summa käyttää harrastukseen mikäli siihen on varaa, mutta tietysti järjellä ajateltuna tarvetta noille ostoksille on hyvin harvoin. Mutta ehkä harrastaminen ei perustukaan varsinaisesti tarpeeseen ja saahan hömppääkin elämässä olla, jos oma talous ei siihen kaadu. Joka tapauksessa ajattelen, että ihannetilanteessa käyttäisin rahaa kosmetiikkaan korkeintaan kaksinumeroisen summan kuussa – ihan jo senkin takia, että kosmetiikkaa on jo niin paljon että vähempikin ostostelu riittäisi kyllä. Rahaa kuluu kuitenkin myös muihin harrastuksiin sekä vaatteisiin, ulkona syömiseen ja sen sellaiseen. Huomaan tosin myös sen, että jo ostosten kirjaaminen ylös on vähentänyt kulutusta jollain tapaa. Kun meikkihyllyjen äärellä muistan, että taulukossa on jo satanen paukkunut rikki, tulee ostoksia harkittua ehkä hieman pidempään. Noin sekunnin. :D

…ja kuten the Wire -sarjassa sanottiin, ”Money ain’t got no owners. Only spenders.” :)

Mitä ajatuksia tämä aihe teissä herättää ja miltä mun summat näyttää teidän silmään?

Translation: I’ve started to calculate the exact amount of money I spend on beauty products. It’s not a pretty sight but I guess those numbers could be a lot worse too. ”Money ain’t got no owners. Only spenders.”

Kurkkasitko jo nämä?

24 kommenttia

 1. Nettishoppailut olen itse kirjaillut ylös (jo ihan silläkin, että muistan kysellä perään jos jotain pakettia ei ala kuulua xD), mutta siihen en ole liveshoppailuja sisällyttänyt – tuo nettishoppailulistakin näyttää kyllä jo toukokuunkin osalta melkoiselta ja sen lisäksi Helsingin reissulla meni rahaa… (tosin yli 50% rahasta kului onneksi sentään kaikkeen muuhun kuin kosmetiikkaan..)

  Pitäisiköhän vielä yksi lista ottaa käyttöön mihin kirjaisi KAIKKI kosmetiikkashoppailut ylös – jos sitä vilkaisemalla vaikka sen pari kertaa pohtisi ennen shoppailuja? :D

  1. Sunhan on helppo aloittaa kaikkien ostosten listaaminen, kun osa on jo ylhäällä! Tuo on muuten hyvä pointti että ylöskirjatessa muistaa sitten myös odottaa pakettia postista ja kysellä perään jos ei ala kuulua…

 2. ihana kun säkin teit tällaisen postauksen! Nämä on aina mielenkiintoista luettavaa! Mä olen itsekseni pohtinut, että sellainen 100 euroa kuussa kosmetiikkaan olisi mulle oikein hyvä määrä. Sillä saa tarpeeseen tulevaa tavaraa ja myös vähän luksusta. Valitettavasti mun budjetti pitäisi pysyä siinä 60 eurossa per kuukausi. Mulla on ihan samanlainen shoppailurytmi kuin sullakin! Tähän mennessä olen hankkinnut tosin vasta Batisten ja käsivoiteen, mutta olisi kova halu mennä vähän Sokokselle…

  1. Totta, 100 eurolla saa jo monenlaista. 60 euroa on ihan mahdollinen, mutta kyllä siinä joutuu sitten jo karsimaan ja miettimään, ihan kaikkia mielitekoja ei varmasti pysty toteuttamaan mutta ehkä se olis ihan hyväkin :D 60 euroa olis ihan tosi maltillinen summa, toivottavasti itekin pääsisin siihen vielä jossain vaiheessa….

  1. Satanen voi lähtökohtaisesti kuulostaa tosi paljolta, mutta jos yhtään selektiivisiä tuotteita hankkii niin äkkiä se menee…Tosin ei minun listoilla edes ollut seleä, mutta silti se satanen hulahtaa yllättävän helposti käsien läpi :D

 3. Maltillista touhua. Mulla menee varmaan keskimäärin n. 150€/kk, syytän tästä, että kaikki mun lemppari ihonhoitotuotteet on kalliita, joskus koko summa menee yhteen tuotteeseen. :D

 4. Ei paha summa ollenkaan :) Usein kyllä pistää miettimään, kuinka paljon jotkut bloggarit laittavat rahaa kosmetiikkaan ja toisaalta miten iso osa tavarasta tulee blogiyhteistöiden kautta. Itse en ole omia ostoksiani ikinä kirjannut (ehkä pitäisi), mutta veikkaisin, että jotain viidenkympin hujakoilla tuo summa pyörii. Tämä kuu kyllä oli poikkeus, sillä Tallinnanmatka ja kosmetiikkashoppailu sopivat oikein kivasti yhteen :D

  1. Kyllä mullakin on ollut aivan hulluja kuukausia varsinkin kosmetiikkainnostuksen alkuaikoina, mutta näemmä kulutustottumukset on nyt suurinpiirtein tuohon satkuun vakiintuneet. Yhteistöiden kautta tulevat tuotteet ja niiden määrä vaihtelee tietysti tosi paljon blogien välillä, ja vaikka tuotteiden saaminen mulla vähän vaikuttaakin ostotarpeisiin, niin fakta on se että ei ne pr-näytteet aina osu ihan kohdilleen – tuotteet voi olla väärälle ihotyypille tai sitten voi käydä niin, että päivävoiteita on neljä purkkia mutta puhdistusaineita ei yhtään jne. Eli se tuotteiden saaminen työvälineiksi ei välttämättä poista ostamisen tarvetta – ja jos saatu tuote on juuri itselle sopiva, niin eihän sitä saa kuin kerran ja loput on sit ostettava. Sehän se onkin pirullista jos koukuttuu kalliisiin tuotteisiin ja sitten pankkikortti huutaa hoosiannaa :D

   Toi viiskymppiä on tosi hyvä summa, olis kyllä hienoa itsekin päästä vastaaviin lukemiin!

 5. Aika maltillisen kuuloisia summia noin oikeastaan. Tuollainen suunnilleen satanen olis itselle aika maksimi summa, mikä saisi mennä, mutta meinaa sekin mennä yli..

  Itse oon pitänyt vuoden alusta kanssa vähän kirjaa ja hyvinhän se alko, kun tammikuussa tais rahaa mennä 8 euroa, mutta sen jälkeen sit tulikin käytyä vähän Brasiliassa. Kun reissu oli alta pois, unohdin kaiken säästämisen kuuloisenkin ihan selkeästi, siihen asti kun oli pitäny yrittää elää säästökuurilla, ettei siellä tarvinnu kituuttaa. Nyt tässä kuussa vielä koin jonkun ihme hurahtamisen meikkeihin, eikä loppua meinaa näkyä.

  1. Joo, kyllä mä kans ajattelen että satanen olis maksimi!

   Ihana tuo sun tarina, 8 eurosta loputtomaan rälläämiseen :DD 8 euroa on kyllä jo semmonen saavutus että sietääkin vähän irrotella seuraavassa kuussa :D

 6. Mun mielestä summat kuulostavat kohtuullisilta! Ja mulla on muuten myös sama shoppailusykli, hahaa! :D Olen myös kirjannut omat ostokset nyt tän vuoden alusta ylös, mulla ne tosin on ihan OneNotessa..ei mitään hienoa exceliä siis :D Olen kirjannut myös vaate- ja muut ostokset ja sitten räknäillyt aihepiirittäin loppusummat joka kuulle ja toki koko kuun kaikkien tuotteiden yhteissumman :) Tässä kuussa onkin sitten vähän mopo keulinut, kun tuli kosmen ohella myös uusittua vaatepuoltakin..

  1. Mulla ne olis varmaan jollai post-it -lapulla jos Murmis ei olis tehny tota taulukkoa mulle :D

   Oi että, mun pitäis kyllä kans ruveta tohon et kirjaan ylös kaiken…mutta en MILLÄÄN viitsisi! En ehkä ees halua tietää :D

 7. Tässä kuussa minulla on mennyt reilu 80€. Tietysti loman shoppailut (jotka onneksi olivat suht hillittyjä). Vielä on puuteri ostamatta eli yli 100€ menee. Luulen että normisumma on jotain 30-50€ /kk. Aloitin kirjanpidon nyt toukokuussa. Ihan mielekiintoista seurata omia ja muiden menoja :D

  1. Ihmeen helposti se satanen kyllä tulee täyteen, vaikka itestä tuntuu ettei ole ostanut ”juuri mitään” :D vissiin kuukaudessa ehtii aika helposti unohtaa mitä on ostanut milloinkin, siksikin kirjanpito on hyvä juttu. Teen kyllä syksyllä uuden katsauksen näihin menoihin, tuu sitten kertomaan miten sulla on sujunut!

 8. Kuulostaa tutulta, aika samoilla linjoilla se mullakin on viime vuodet ollut. Tosin tänä vuonna pidetyt ostolakkokuukaudet vieroittivat mut aika hyvin shoppailusta joten koko vuoden saldo jäänee pienemmäksi kuin yleensä. Voisin kai mäkin näitä julkistaa, kirjanpidot löytyy monen vuoden ajalta. Niistä on muuten myös kätevä tsekata milloin jokin tuote on ostettu.

  1. Vieroitus olis kyllä ehkä ihan paikallaan, mutta en oo toistaiseksi motivoitunut siihen. En varmaan oo vielä myöntänyt että mulla olis mitään ongelmaa :DD

   Mä oon vähän turhan suurpiirteinen joten mun ”läjä jotai meikkejä” -tyyppiset merkinnät taulukossa ei ihan hirveästi enää myöhemmin kerro…ehkä pitäis olla säntillisempi :D

 9. Ihan kohtuullinen summa kyllä! Silloin kun vuokrasin hevosta (käyntejä tallilla 2-3/vk), niin siihen meni kuussa 120e plus tietty mahdolliset varusteet jos tuli uusittavaa. Eli työssäkäyvälle tollanen ”reilu satanen” harrastusmenoihin on musta aika perus :)

Vastaa