Meidän koti, osa 3: piha

Nyt saatte palasen loppukesää / alkusyksyä tähän ”talven” keskelle. Eihän nyt siis mikään oikea talvi ainakaan pk-seudulla ole, mutta joka tapauksessa niin koleaa ja pimeää, että pari värikästä valokuvaa tuskin on pahitteeksi. Esittelyssä on meidän uuden kodin piha, joka oli kyllä yksi tämän asunnon kirkkaimmista myyntivalteista.

Asunnon edelliset asukkaat olivat huolehtineet pihasta äärimmäisen huolellisesti ja mun ylivoimaisesti suurin huolenaiheeni onkin, että kykenenkö pitämään pihan suurinpiirtein hengissä edes yhtä vuotta. Sain kyllä jotakin ohjeistusta edelliseltä omistajalta, mutta enhän mä enää mitään muista. Mun pohjatietoni mistään kasvillisuudesta ja sen ylläpidosta on äärimmäisen olematonta. Tiedän että kasveja kastellaan ja siinäpä se sitten onkin. En osaa nimetä meidän pihan kasveista kuin havukasvit, enkä niidenkään ylläpidosta tiedä mitään. Jännän äärellä siis ollaan…saa nähdä mikä tilanne on nyt talven jälkeen… Mehän muutettiin loppukesästä, joten aivan kaikessa loistossaan en pihaa ehtinyt nähdä paria asuntonäyttöä lukuunottamatta. Odotan siis innolla ensi kesää ja toivon että ihan kaikki kasvit ei oo kuolleet :D

.
.
.
.

Etupiha on sympaattinen lyhtyineen ja ruusuineen. Tykkään tuijista, joten oon tyytyväinen että niitä on useita. Ruusujen hoidosta en tiedä mitään, tietenkään, mutta ne sentään tunnistan. Paitsi en ruusulajiketta, joka ilmeisesti aika paljonkin vaikuttaa siihen miten kasvia hoidetaan. Huoh.

.
.

Takapihalla on yli 40 neliön terassi, johon mahtuu kätevästi sohva, grilli, kuuden hengen ruokapöytä ja pari aurinkotuolia vielä lisäksi. Takapihalle pääsee olohuoneesta ja kodinhoitohuoneesta.

.
.
.
.

Terassilla on myös erillinen paikka savustuspöntölle (kuva alla), joten meidän on siis hankittava savustuspönttö :D

.
.

Me asutaan rinnetalossa, ja meidän piha rajautuu komeaan peruskallioon. Yleensä rivitalon pihat on sellasia neliön mallisia karsinoita, joten tällainen piha on todellakin luksusta. Etenkin täällä pk-seudulla. Täällähän tontit rakennetaan niin täyteen, että omakotitalon piha ei monesti ole juuri sen suurempi kuin rivariasunnossakaan…siksi osaan todellakin arvostaa tätä, että meidän asunnon piha on täysin suojaisa eikä ympärillä näy eikä kuulu sen kummemmin autoja, lenkkeilijöitä kuin muita asuntojakaan. Ihan kuin syrjäisessä omakotitalossa asuis :)

.
.

Rieha on näköjään jättänyt kaikki lelunsa lojumaan pitkin pihaa :D

.
.

Alapuolella olevassa kuvassa näkyy valkoinen kukkapuska, joka mun täydeksi yllätykseksi muuttuikin pinkiksi syksyn edetessä :)

.
.
.
.
.
.

Semmonen! Mitäs tykkäätte? Ja hei, se joka osaa nimetä mulle noita kasveja ja antaa selkokielisiä hoito-ohjeita, kirjoittakoon tietonsa kommenttiboksiin! Arvostaisin sitä todella. En pysty edes googlaamaan ohjeita, kun en tiedä minkä nimisten kasvien hoitoa mun pitäisi opetella… Parhaat neuvot palkitsen pienellä kosmetiikkayllärillä! :)

Aiemmat asuntopostaukset löytyvät täältä ja täältä.

Translation: Here’s our little back yard :) Pretty nice, huh? :)

Kurkkasitko jo nämä?

32 kommenttia

 1. Mä ehkä vähän rakastuin! En voi sietää juuri niitä neliön muotoisia minipihoja, joita takapihat nykyään on. Meilläkin on sellainen, enkä käynyt viime kesänä kuin kerran pihalla. Nurmikkoa on sen verran, että pitäisi ajaa mutta miksi vaivautua, kun koko piha viettää niin paljon, ettei sinne nurmikkopläntille tule koskaan mentyä, oli se lyhyt eli pitkä. Mä haluaisin just tämän tyyppisen eritasopihan, jossa olisi paljon terassia, kiviä ja havukasveja. Nurtsia mä en kaipaa yhtään, se voisi olla vaikka kivilaattaa :).

  1. eikö sun bunnyt tykkäis hypellä siellä jossain aitauksessa? Vai järkyttyykö ne kuoliaaksi tai karkaa silmänräpäyksessä? :D Huomaako tästä että en tiiä kauheesti pupuista?

   Mulle nurtsi on ehdoton, toki osin koiran takia :)

 2. Tuotaa, puu, puu, puska, pieni puska, iso pensas, pienimpi pensas, kukka, punainen kukka, ruukkukukka. Ei näillä ohjeilla taida päästä palkinnoille ;) Mä kyllä yritin parhaani! Näissä kasvijutuissa olen ihan yhtä pihalla kuin säkin XD Silti aivan mielettömän hieno piha teillä! Mä en uskonut, että täältä päin löytyisi noin rauhallisen näköistä pihaa =) Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi ensi kesän grillibileisiin.

 3. Aivan ihana piha! En ala antamaan sulle hoitovinkkejä, koska olen se tyyppi, joka tappaa ruukkukasvit alle viikossa. Syy miksi kukaan ei tuo mulle muita kuin leikkokukkia. :D

 4. Ainakin kartiokuusi on ekassa kuvassa.
  Katsoin ensin että valkoinen kukkiva pensas olisi hortensia, mutta kun se muutti väriä niin veikkaisin syysleimua tai vastaavaa. Kuunliljan kanssa kuvassa näkyisi vasemmalla pioni. Portaissa näkyi seppelvarpua.
  Hieno piha! <3

 5. Täällä pohjoisessa ainakin vanhempani suojaavat ruusut peittelemällä ne talvehtimaan. Ihan havuja käyttää peitteenä, sitten kevään lämmetessä ne sieltä kaivetaan esiin ja toivotaan parasta. Täällä kun talvet on joillekin lajeille aika rankkoja. Pensaille ei yleensä tarvi tehdä mitään erityistä. Keväällä leikellä kuivuneet oksat pois, jos niitä on ja haluaa pitää pensaat jossain muodossa.
  Havujakin voi talveksi suojata, varsinkin jos ne on aurinkoisessa paikassa. Kevät aurinko saattaa polttaa havuja, mutta tuskin tuolla pihalla on sitä vaaraa. Hyviä ohjeita löytyy kyllä googlen avulla, mutta kannattaa poimia niitä harkiten ja mieluummin ammattilaisilta. Näitä teeseitse-puutarhureita kun myös riittää :) Tekemällä oppii toki tässäkin asiassa.
  Aivan ihana piha kokonaisuudessaan. Samoin koko asunto, kun kaikki pistaukset on lukenut ja huokaillut :)

  1. KIITOS! Konkreettisia vinkkejä, semmoset sopii mulle! Mä laitan sulle jotain pientä kivaa tulemaan, laitan sulle sähköpostia huomenissa :)

   1. Kiva jos sait edes jotain noista neuvoista irti :) Monivuotiset kasvit on yleensä yllättävän sitkeitä talvehtimaan, kun ovat paikalleen jo kunnolla juurtuneet. Uusien istutusten kanssa saa wnemmänkin jännittää. Ruusut ehkä herkimpiä, mutta onneksi etelän talvet on useimmiten lauhempia.

 6. Kiva pihakateus! :< Meillä ei ole täällä kerrostaloasunnossa MINKÄÄNLAISTA pihaa/patiota/mitään vaikka asutaan katutasossa… Kyllä on raastava ikävä omakotitaloasumista kuten lapsuudessa, kun oli vaaaaltava piha eikä naapureita lähimainkaan. ♥
  Tällä hetkellä eniten kateutta aiheuttaa teidän pihassanne nuo loputtomat kuvausmahdollisuudet LUONNONVALOSSA! ♥_♥ (Jos sellaista luonnonihmettä siis joskus näkee)

  1. toi on kyllä ikävä et on katutasossa mut ei kuitenkaan saa niitä pihan hyötyjä. Haha totta, miljöötä olis kunhan vaan sitä valoakin olis :D

 7. Mä olen ihan onneton kasvien kanssa, ulkona tai sisällä kasvava, kaikki kuolee. :D Siksi meillä onkin takapihalla vain puita, nurtsia ja kiviä. Etupihalla sentään on useita tuijia, niistä mäkin tykkään. :) Sisältä löytyykin vain muovikukkia. :D

 8. Väriä vaihtavaa puskaa väittäisin syyshortensiaksi :) Kivikon vieressä näkyy tosiaan kuunliljaa ja kuvan vasemmassa laidassa pioneja.Pihan takaosassa (siellä koiran lelujen takana) saattaa olla tuoksuvatukka. Pelargoneja näkyy olevan ruukuissa :) On tässä ainakin googlausapua :D

 9. Ihana vehreys <3 Multa ei kyllä puutarhanhoitovinkkejä heru mutta savustuspönttö on pakollinen hankinta, tarvitte ehdottomasti sellaisen!

 10. Syyshortensiaksi minäkin veikkaisin väriä vaihtavaa pensasta. Itse aikanaan omakotitaloon muuttaessani olin aivan yhtä kuutamolla kaikesta pihan hoitoon liittyvästä. Ensimmäinen vuosi meni ihmetellessä että mitä missäkin kasvaa ja miltä piha näyttää eri vuodenaikoina. Seuraavana keväänä teinkin omalle syyshortensialleni reippaan leikkaustoimenpiteen (googlettamatta, eikö mutu-tuntuma riitä?) ja siitähän se vasta sitten yllättäen villiintyikin ja samalla linjalla olen jatkanut jo viiden vuoden ajan. Joku asiasta paremmin tietävä saa toki korjata, mutta oma vinkkini sen väriä vaihtavan pensaan kanssa on siis, että leikkaa sitä ihan reilusti keväisin ennen kuin silmuja näkyy, sitten se kukkii kauniisti joka syksy. Muuten annat olla vain :) Ja suosittelen laittamaan ympärille/alle piiloon pensastukia, ettei syyssateet saa kaunista hortensiaasi lakoamaan pitkin pihaa.

 11. Olisikohan tuo ruukussa oleva pallokukka joku hortensialajike? Vissiin aika herkkiä puskia, joten minulta on turha niiden hoitoon vinkkejä kysyä :’D ruusut minäkin peittäisin havuilla talveksi, niinkuin joku tuolla sanoikin. Sitten kuunliljojen vieressä oleva pioni (siinä vasemmalla) pitää tukea hyvissä ajoin ennen kukkimista, koska ne tekevät isoja ja painavia kukkia, muuten varret painuvat ja katkeavat. Leikkaamistakin (kaikki varret pois) niille suositellaan, joko syksyllä tai keväällä. Mielipiteet vähän vaihtelee.. Oma on kai leikattu maantasalle molempina aikoina vähän vaihdellen ja siinä se tyytyväisenä kukkii edelleen. :D

  1. On, ja se on varmasti jo menetetty tapaus. Ne olis pitäny istuttaa maahan talveksi, näin edellinen omistaja kertoi. Tiesin jo sen neuvon kuullessani että ei tule tapahtumaan :D

   Okei, täytyypä olla puutarhasaksien kanssa valmiina kevään koittaessa :D

Vastaa