Hoitovinkit kuivalle iholle

Kuivan ihon hoitaminen on pahimmillaan aikamoista säätämistä ja kosmetiikkaviidakossa samoilemista. Oma ihoni on aina ollut hurjan kuiva, ja lisäksi kasvoilla on couperosaa, mustapäitä ja nenällä ja otsalla laajentuneita ihohuokosia. Kuivuus tuo mukanaan myös juonteita ja ryppyjä. Suurin ärsytys itselleni on hilseilevä iho nenällä ja otsalla, sillä meikki tuo ne kuivimmat kohdat heti esiin eikä meikkipohja pysy kauniina huonosti hoidetulla iholla. En suinkaan ole täydellinen asiantuntija ihonhoidossa enkä ole pysyvästi saanut ratkaistua iho-ongelmiani, mutta muutamia kikkoja olen kosmetiikkaharrastukseni myötä oppinut ja jaan ne teille tässä. Toivottavasti joku muukin hyötyy näistä!

Ensimmäisen ahaa-elämyksen ihonhoidossa koin kun lopetin kasvojen vesipesun aamuisin. Kun illalla tekee huolellisen puhdistuksen, aamuksi riittää kasvojen puhdistus kosteuttavalla misellivedellä. Misellivesi irrottaa tehokkaasti likaa, mutta ei kuivata ihoa. Olen nyt pitkään käyttänyt LV:n misellivettä*, joka on halpaa ja hyvää. Seuraavana kokeiluvuorossa on La Roche-Posayn misellivesi, joka löytyi apteekista alehinnalla.

Rakeelliset kuorinnat kannattaa unohtaa. Rakeettomat kuorinnat sopivat kuivalle ja herkälle iholle paremmin, ja irrottavat sitä kuivaa ihorämmälettä todella tehokkaasti. Olen käyttänyt pitkään V10 Plus Water Based Peelingiä* (alkuperäinen juttu täällä), mutta sittemmin vaihtoehtoja on markkinoille tullut lisääkin ja esimerkiksi The Body Shopissa on kolmea erilaista rakeetonta kuorintaa. Hintakin on huomattavasti huokeampi kuin V10Plussassa. Myyjän kanssa mulle valkattiin Drops of Youth -sarjan kuorinta*, eikä se yhtään häviä V10Plussalle. Tuoksu on napakan raikas, aika yrttinen. Rakeettomia kuorintoja voi huoletta käyttää useamman kerran viikossa ilman pelkoa ihon ärtymisestä.

Konjac-sienet ovat mainio apu kuivalle iholle. Ne puhdistavat ja kuorivat hellävaraisesti ja sieni on loistava pari öljyputsarille. Kuivaihoisille suosittelen aina öljypohjaista puhdistusainetta ja oon niistä blogissakin paasannut jo sata kertaa. Öljy pyöritellään kuivalle iholle, jonka jälkeen se vaahdotetaan lämpimän veden avulla ja siinä kohtaa konjac astuu kuvioon. Sienen avulla öljy emulgoituu paremmin ja kaikki lika ja meikki (ja kuiva, kuollut ihosolukko) irtoaa satavarmasti. Kuvan sydänsieni* on tarkoitettu kasvoille ja valkoinen sieni* vartalolle. Suihkuöljy ja vartalon konjac-sieni on ihana yhdistelmä <3

Vartalon iholle voi käyttää rakeellisia kuorintoja, kunhan ne valitsee oikein. Öljypohjaiset kuorinnat, kahvikuorinnat ja sokerikuorinnat ovat yleensä kuivalle iholle sopivia. Suolakuorinnat kuivattavat ihoa jonkin verran enemmän ja mikromuovirakeita sisältävät kuorinnat eivät ole suositeltavia kenellekään, vähiten luonnolle. L’Occitanella on monia kuivalle iholle sopivia kuorintoja ja kuvassa oleva Organic Shop edustaa sitä helposti saatavilla olevaa, hyvää ja halpaa osastoa.

Kuiva iho on usein myös samea ja epäpuhtauksia tulee helposti, kun tali ei pääse kuivan ja kovan ihon läpi poistumaan. Kuorivat kasvovedet ovat molempiin ongelmiin hyvä apu ja lisäksi auttavat pitämään sitä ihon hilseilyä poissa. Pixin Glow Tonic on jo ihan kulttituote, joten mielenkiinnolla kokeilen miten edullisempi, joulukalenterista tullut Mario Badescun kasvovesi sille pärjää. Molemmissa on vaikuttavana aineena glykolihappo. Jokapäiväinen käyttö saattaa olla herkälle iholle liikaa, mutta se on toki yksilöllistä. Itse käytän näitä 1-4 kertaa viikossa ihon kunnosta riippuen.

Hyaluronihappo on kuivaihoisen bestis! Se auttaa sitomaan kosteutta iholle ja tekee muutenkin gutaa aavikkonaamalle. Itehän ostan kaiken missä lukee isolla hyaluroni :D Tällä hetkellä kaksi suosikkia ovat V10 Plussan Deep Moist Gel* eli hyaluronihappogeeli, sekä Lumenen Glow Boost Essence, koostumukseltaan seerumin tyyppinen hoitovesi (joka tuoksuu IHANALLE!). Hyaluronihappogeelin levitän seerumin ja kasvovoiteen väliin, jolloin saan seerumista ja voiteesta kaikki tehot parhaiten irti. Lumenen essenceä olen käyttänyt kesällä seerumin tilalla ja näin talvisin vähän vaihtelevasti, joko painelen essencen iholle ennen seerumia tai käytän sitä seerumin ja kasvovoiteen välissä. Tuotteiden kerrostaminen kannattaa opetella vaikka se saattaa vähän vaivalloiselta tuntua. Useampi ohut tuote kerrostettuna on todennäköisesti paljon kosteuttavampi kuin pelkkä paksu voide. Tuotteen paksuus ei kerro välttämättä mitään sen kosteutustehosta, eikä kuiva iho pysty kosteutta paksusta voiteesta imemään jos ihoa ei siihen ole ensin ”valmisteltu”. Kerrostamisessa nyrkkisääntönä on se, että edetään ohuemmasta paksumpaan, eli ensin kasvo- ja hoitovedet, sitten seerumit, sitten öljyt tai geelit ja lopuksi voidemaiset tuotteet.

Kuten edellä mainitsin, kasvoöljyjen soisi kuuluvan kuivan ihon hoitoarsenaaliin. Niitä voi laittaa suoraan ihon kuivimpiin kohtiin seerumin ja voiteen välissä, tai niitä voi myös sekoittaa kasvovoiteeseen. Mossan öljy* on mun ikisuosikki, ja The Body Shopilla on myös useampi hyvä vaihtoehto, tässä esimerkkinä Oils of Life -sarjan öljy*. L’Occitanen sheakasvoöljy on myöskin ihanaa (juttu siitä täällä).

Kasvonaamiot kannattaa ehdottomasti lisätä ihonhoitorutiiniin, oli ihotyyppi mikä tahansa. Voin avoimesti myöntää että olen tosi laiska käyttämään naamioita, mutta oon nyt tsempannut asian kanssa. Kangasnaamiot ovat edullisia, tehokkaita ja helppoja. Niiden etu on se, ettei niitä tarvitse huuhdella pois, jolloin vesi ei pääse kuivattamaan ihoa ja kosteuttavista ainesosista saa kaiken hyödyn irti. Jos koko naaman peittävät kangasnaamiot ahdistaa tai tuntuu hankalilta, kannattaa kokeilla noita slice maskeja* (esimerkit ylläolevassa kuvassa). Ne ovat tuollaisia pieniä naamiolappuja, joita voi asetella iholle haluamiinsa kohtiin. Kocostarilla on laaja valikoima slice maskeja ja ne on ihanan tuoksuisia ja herkullisen näköisiä. Suosin myös purkkimallisissa kasvonaamioissa sellaisia versioita, jotka voi jättää yön yli imeytymään iholle tai jotka voi pyyhkiä pois kasvoilta ilman vettä. Kuivaihoisten kannattaa käyttää hiili- ja savinaamioita aika harkiten, sillä ne ovat yleensä suunnattu epäpuhtaalle tai rasvoittuvalle iholle ja niiden poistamiseen joutuu käyttämään aika paljon vettä, mikä taas kuivattaa ihoa. Purkkinaamioista kirjoittelen myöhemmin vielä erikseen, muuten tämä postaus ei lopu koskaan :D

Tykkään poistaa kasvonaamiot musliiniliinalla* tai muulla pehmeällä puhdistusliinalla. Uusin tuttavuuteni tällä saralla on Glov*, neliömallinen meikinpoistohanska. Mun iho ei kestä mekaanista hankausta yhtään, joten en ikinä käytä näitä meikinpoistoliinoja varsinaiseen ihon puhdistukseen, mutta kasvonaamioiden kanssa ne toimivat. Glov on pumpulisen pehmeä materiaaliltaan ja sen neliömallinen muoto on ihan nerokas. Käsi mahtuu liinan sisään ja tiukemmassakin oleva naamiomömmö irtoaa tällä helposti. Samalla saa kivan kasvohieronnan ilman karkeaa hankausta :)

Kasvosuihkeisiin olen aivan koukussa. Jos ihoa kosteuttaa öljyin ja voitein aamulla ja illalla, ja päivän viettää koneellisesti ilmastoidussa tilassa ja näyttöpäätteen edessä tai sitten ulkona sään armoilla, todennäköisesti huomaa ettei kuiva iho pysty ylläpitämään kosteustasapainoa koko päivää. Siksi kosteussuihkeita kannattaa käyttää. Niitä voi suihkutella pitkin päivää myös meikin päälle, ja se meikkipohjakin pysyy kauniimpana kun kosteussuihke sitä tukee. Samaten meikin korjailu on helpompaa kun iho on ensin kosteutettu. Suihkeita voi toki käyttää myös meikin alla ja muutenkin milloin vain. Mulla on hävettävän monta kosteussuihketta, joista poimin tähän neljä. Lumenen Lähde* olikin esittelyssä jo aiemmin, joten ei siitä sen enempää. Originsin GinZing tuoksuu häkellyttävän aidosti Jaffalle ja on ihanan piristävä. MACin Fix+ tuoksuu tuoreelle kurkulle ja siksi rakastan sitä, harmi ettei tämä tuoksu jäänyt pysyvään valikoimaan. Mario Badescun suihke tuli joulukalenterista ja se rauhoittaa ärtynyttä ihoa, tuoksu vain on aika ruusuinen ja suihke saisi olla hienojakoisempi.

Shea- eli karitevoi sekä mantelista uutetut asiat ovat ainesosina sellaisia, joita kuivaihoisten kannattaa suosia. Sheavoi on tehokas kosteuttaja, ja se myös korjaa rikkinäistä ihoa, tai oikeammin edistää ihon paranemisprosessia…tai miten sen nyt järkevästi ilmaisisikaan. Atoopikkona olen erityisesti hyötynyt sheavoita sisältävistä tuotteista ja ne ovat tehonneet ihan oikeasti siihen ihottumaankin, eivät vain ennaltaehkäisyyn. Nurmen Rich Shea and Almond Cream* on tässä yhtenä esimerkkinä näitä ainesosia hyödyntävistä tuotteista. Sheajuttujahan mulla on kaapit pullollaan, mutta valitsin tämän Nurmen koska se on uusin tuttavuuteni. Ihanaa, täyteläistä tehovoidetta ja purkkikin on kaunis kuin karkki. Harmi että mantelin tuoksu on tässä aika vahva, en oikein pidä siitä mutta tiedän olevani vähemmistössä tässä asiassa.

Kiitos teille kaikille kahdelle ihmiselle jotka jaksoitte lukea tämän loppuun saakka :D Tuliko tässä mitään uusia oivalluksia vai oliko nämä jo kaikille aavikkonaamoille ihan tuttuja juttuja?

(Tähdellä merkityt tuotteet saatu. Osa linkeistä mainoslinkkejä, joiden klikkailusta en hyödy, mutta joiden kautta tehdyistä ostoksista saan pienen komission. Mahdolliset komissiot käytetään blogin palvelinkulujen kattamiseen.)

Kurkkasitko jo nämä?

22 kommenttia

 1. Hyvä postaus:) Kuivaihoisena olen vältellyt kaikkia naamaa ”raapivia” juttuja (tai ainakin ”raapiviksi” luulemiani), kuten konjac-sientä, mutta nyt tulikin uutta tietoa siitä, mikä tietysti ilahduttaa meitsiä. Täytyypä koklata;)
  Kangasnaamioiden edullisuudesta olen vähän toista mieltä. Minusta ne tulevat pidemmän päälle aika kalliiksi, jollei tilaa niitä jostain ulkolaisesta nettikaupasta sikahalvalla isoja satseja. Roskaahan niistä syntyy myös paljon.
  Puhdistusöljyille ja kasvoöljyille iso käsi:)

  1. Mä olin kans aika myöhäisherännäinen tuon konjacin suhteen. Se muuttuu kasteltuna todella pehmeäksi eikä ärsytä ihoa ollenkaan, ja sieniä on vielä erilaisia, toiset on tarkoitettu herkälle iholle ja sitten esimerkiksi epäpuhtaalle iholle löytyy omansa :)

   Tuo on kyllä totta mitä sanot kangasnaamioista. Ehkä aattelin ton hinnan niin, että se ei oo kertaostoksena paha, jos ei tiedä sopiiko kyseinen naamio omalle iholle. Ebaystahan niitä saa ihan puoli-ilmaiseksi, kun vaan vähän katsoo että tilaa aitoja, hyviä tuotemerkkejä eikä ihan mitä tahansa :)

  2. Mä oon kanssa aika myöhäisherännäinen konjacin suhteen. Tajusin vasta tänä talvena, etten aikaisemmilla testikerroilla ole antanut sienen kastua kunnolla. Tai ainakin nykyinen sieni on pehmoista hyytelöä, kun se on saanut imeä vettä itseensä niin paljon kuin pystyy. :)

   1. joo, se ei todellakaan raavi ihoa kun on kunnolla kostutettu! Ne vaan imee vettä itseensä tosi hitaasti :)

  1. Mulla oli ensin kokeilussa Glow Tonicista matkakokoinen versio, ja vakuutuin siitä sen verran että ostin tuon ison pönikän. Onhan se aika hintava mutta onneksi elevenillä on usein kaikkia aleja :D

   Mua harmittaa etten jo aiemmin herännyt konjacin hienouteen, kuvittelin pitkään ettei se sopisi herkälle iholle!

 2. Kiitos tästä! :) Linkkaan tämän kuivaihoiselle ystävälleni. Olen itsekin innostunut kerrostamisesta ja huomaan ihoni hyötyneen siitä.

  1. Toivottavasti ystäväsi saa tästä hyviä vinkkejä! Kerrostaminen on kyllä ihan MUST jos haluaa pitää ihon hyvässä kunnossa :)

 3. Aika tuttua juttua, kun olen kans kuivanaama…mutta hyvin perusteltuna, joten mies saa lukea tämän ja lähetän linkin myös kaverille, joka potee pahaa atopiaa. Tuotevinkit oli tietenkin kivoja myös! Kiitos siis hyvin kattavasta ja perustellusta postauksesta!

 4. Olipa todella hyödyllinen ja kattava postaus :) Mun pitäis ehdottomasti panostaa enemmän erilaisiin naamiohin, mä en vaan ihan oikeasti mitenkään muista käyttää niitä :D

  1. Hyvä, kiitos! Kyllä mä tätä väänsinkin tuntikausia :D

   Mulla on sama ongelma naamioiden kanssa, monesti huomaan että oon vaan rutiininomaisesti kasvopesun jälkeen jo laittanut kaikki mahdolliset voiteet naamaan ja sitten vasta tulee mieleen että ai niin naamiot….laitoin ne nyt näkyvälle paikalle kylppäriin ja se on auttanut mua muistamaan niiden käytön :D

 5. Mulla ei ole kuiva iho mutta moni vinkki toimii myös pintakuivan sekaihon kanssa ja usempikin oma suosikki löytyi postauksesta:)

 6. Olen aiemmin käyttänyt kasviöljyä kasvorasvan päällä, mutta pitääpä tänään kokeilla toisin päin. Tää talvi on jotenkin todella hämmentävä ollut mun iholle, joka on jostain keksinyt alkaa kuivua törkeästi vaikka mitään muutoksia aiempiin rutiineihin en ole tehnyt! Mutta summasummarum hyviä tuotevinkkejä sain taas (:

  1. juu ehdottomasti öljy ennen voidetta, niin se pääsee imeytymään! Mulla on kans ollut tänä vuonna ihan poikkeuksellisen kuiva iho etenkin siihen nähden ettei pk-seudulla edes ole ollut kunnon talvea!

   kiva että tästä oli hyötyä! :)

  1. Eipä kestä :) olen seerumeiden suurkuluttaja ja vaihtelen niitä usein, mutta muutamia hyväksihavaittuja on Clarins Hydra-Essentiel, Lierac Hydragenist, Lumene Lähde, Lumene Sisu (jos tykkää havun tuoksusta, se on aika voimakas), Madara SOS Hydra Repair Intensive, Dermosil Exfoliating Night Serum (kuoriva yöseerumi) ja muitakin Dermosileja kannattaa kokeilla, Pixi Hydrating Milk Serum…noin muutaman mainitakseni :D Kaikista noista löytyy juttua blogista lukuunottamatta Lumene Lähdettä, joka on mun uusin hankinta enkä ole siitä vielä kirjoittanut. :)

 7. Se mua kiinnostais tietää, että onko se normaalia, että aina ku käy suihkussa ni naamasta irtoaa kerros jotain? :D Siksi välttelen laittamasta naamarasvoja ja muita kuivalle naamalleni, ku ärsyttää niin paljon se rullautuva ihokerros tai joku mikä lie onkaan. En osaa ees selittää järkevästi. :D

  1. No se on varmaankin kuivaa, kuollutta ihosolukkoa ja/tai naamarasvaa joka ei sen kuivan ihokerroksen läpi pääse imeytymään ja jää ihon pinnalle pyörimään. Hoitamaton kuiva iho on kuin panssari ja tekee hallaa alla ja päällä – epäpuhtaudet lisääntyy ”panssarin” alla ja hoitotuotteet ei imeydy siinä päällä. Suihkussa iho pehmenee ja kuollut ihosolukko alkaa irrota. Suosittelisin (näkemättä) hellävaraista rakeetonta kuorintaa säännöllisesti ja sen kuorinnan jälkeen kosteutusta. Kuiva iho ei parane itsestään. :)

Vastaa